Gém

A gémek a gázlómadarak egy családja. Számos Magyarországon is ismert és őshonos faj tartozik ide, például a szürkegém, a nagy kócsag vagy a bölömbika.

A gémfélék (Ardeidae) a madarak osztályának és a gödényalakúak rendjének egyik családja. Mintegy 70 faj tartozik ide, jellemzően mind gázlómadár. Magyarországon több fajuk is megtalálható, így a szürkegém és a törpegém, illetve a bölömbika, az üstökösgém, a bakcsó, a nagy és a kis kócsag, illetve a vörös gém. A nagy kócsag Magyarországon a természetvédelem jelképe.

A gém életmódja

Vannak olyan gémfajok, amelyek csak nappal aktívak, de olyanokat is számon tart a tudomány, amelyek nappal és éjjel is vadásznak.

A gém elterjedése

A gémek minden földrészen jelen vannak, kivéve az Antarktiszt. Csak a sarkvidékről és néhány óceáni szigetről hiányoznak. Megtalálhatóak sekély tavaknál, folyóknál, mocsaraknál és tengerpartokon, de egyes fajok átmenetileg vagy véglegesen eltávolodtak a víztől.

A gém táplálkozása

Néhány faj kivételével a gémek tápláléka szinte csak vízi állatokból áll, így halakból, kétéltűekből, hüllőkből, kis emlősökből, rovarokból, kagylókból és rákokból. Egy gém átlagos napi élelmiszer-szükséglete 330-500 gramm. Mint a többi gázlómadár, általában csendben figyelve majd gyorsan lecsapva az áldozatra vadásznak. Gyakran fészkeket is fosztogatnak, és tojásokat és fiatal madarakat is megesznek. Egyes fajnál megfigyelhető, hogy dögöt is eszik.

A gém fajtái

A gémfélék családjába 3 alcsalád (gémformák, bölömbikaformák és tigrisgémformák) 19 neme tartozik, valamint 70 ma is élő faj. Dél- és Délkelet-Ázsiában 24, Afrikában 21, Közép- és Dél-Amerikában 20, Ausztrália és Óceánia területén pedig 16 fajuk él.

A gém szaporodása

A legtöbb gémfaj óriási telepekben költ, melyek akár 68-70 ezer párból is állhatnak. A hím rituális mozgással hívja fel magára a tojó figyelmét amely a fej és a nyak mozgatásából áll, miközben szárnyát előre-hátra mozgatja. A gémek fészküket fára vagy nádasba építik, egyes fajoknál csak a hím egyedül készíti a fészket, míg más fajoknál mindkét szülő részt vesz ebben. A fészek vesszőkből és száraz nádból áll, ezt sok faj évente felújítja, így akár 1,5 méteres fészkek is kialakulhat. A tojó 1-10 tojást rakhat le, de a fajok túlnyomó részél a fészekalja 3-5 tojásból áll. A tojások általában fehérek, feketék vagy foltosak, kiköltésük 14-30 napig tart.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.