Karfiol

A karfiol az egyik kedvelt eleme a leveseknek és lényegében az egész magyar konyhának is. A káposztafélék családjába tartozó növény, leginkább Európában népszerű.

Ásványi sókban és C-vitaminban egyaránt gazdag, jól tárolható fagyasztva is, emellett igen sokszínűen lehet elkészíteni. Leggyakoribb a fehér virágú változat, de létezik zöld és lila rózsájú karfiol is. Megéri tehát termeszteni, de azt érdemes észben tartani, hogy igényes növényről van szó, de ha odafigyelünk és tudjuk, mit kell tenni, akkor nagy baj már nem lehet.

Termesztés és ápolás

Fényigényes, ezért lehetőleg ne árnyákos helyre ültessük, egyben figyeljünk arra is, hogy ne érje állandóan a nap, mivel rózsái a tűző nap hatására megbarnulhatnak – ez ellen viszont lehet védekezni, mégpedig úgy, hogy a belső leveleket összekötjük, így a levelek védik a fejlődő rózsát. Az említett lila és zöld fajták kevésbé érzékenyek, azokat nem kell így védeni. A talajokra is igényes, a humuszban és tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású, közepesen kötött talajokat kedvel, emellett a nitrogén és a káliumigénye is magas. A tápanyagban gazdag talajt könnyen biztosíthatjuk istállótrágya segítségével. Fontos, hogy a vízellátásra is odafigyeljünk, hiszen vízigényes növényről van szó, ezért rendszeresen kell öntözni. Ám, mivel rendszeresen öntözzük, tömörödhet a talaj, ebben az esetben rendszeres talajlazításra is szükség van. Mulcsozni is érdemes lehet, így a talaj tovább megőrzi a nedvességét. Amire még oda kell figyelni, az az úgynevezett grízesedés: ilyenkor a száraz levegő hatására a karfiol rózsája úgymond túlnő, tehát a fej nem a megszokott keménységű lesz, hanem a kis rózsák szétszakadoznak, és virágzatba mennek át.

Az április eleji ültetéshez január végétől-február közepéig vethetjük a karfiol magokat, melegágyásban nevelhetjük a palántákat, a szabadban a hidegtől, fóliatakarással kell védeni őket. A fólia alatt viszont sose legyen 22 foknál melegebb! Az április-májusi ültetéshez márciusban vethetjük a magokat, az őszi karfiol neveléséhez május elején. A palántákat akkor ültessük csak ki, ha a talaj hőmérséklete meghaladja a 10 fokot!

Betegségek és kártevők

Kártevők közül a káposztalégy és a káposzta bagolylepke, valamint a földibolha támadhatja meg leginkább, betegségek közül pedig a peronoszpóra jellemző. Itt is, mint minden esetben fontos a megelőzés, fontos, hogy a karfiolt ne ültessük közvetlenül más káposztafélék után, így megelőzhető a kártevők és betegségek túlzott elszaporodása. Jó tipp, hogy előnevelt, majd kiültetett palántákkal termesszük a veteményesünkben/konyhakertünkben. Védekezni leginkább úgy tudunk, ha az igényekre odafigyelünk termesztés során, megbízható forrásból vásároljuk a magokat/palántákat, az esetleges beteg növényeket azonnal eltávolítjuk, valamit, ha szükséges permetezzük (lehetőleg környezetbarát szerekkel).

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon