Talajmaró

A talajmaró gépek széles körben használatosak a mezőgazdaságban. Ezek jellemzően a szántóföldi növények sorközeinek gyommentesítésére szolgálnak, valamint talajlazításra.

A talajmaró gépeket nagyon széles körben használják a mezőgazdaságban. Ezek a berendezések nemcsak a szántóföldi növénytermesztés során fontosak, hanem a gyümölcsösök és a szőlőültetvények sorközeinek gyommentesítésére, valamint a talaj lazítására is előszeretettel alkalmazzák őket.

A talajmaró lényege tulajdonképpen egy hajtott tengely, egy késekkel felszerelt rotoregység, amely a talajból egységnyi mélységű szeleteket mar ki a gép folyamatos előrehaladása során. Az így kimart talajdarabok a talajmaró burkolatának nekiütközve széttöredeznek, ezáltal létrehozva egy laza, rögmentes talajréteget a gép elhaladása mögötti földsávon. A talajmarók munkaszélessége igen széles skálán mozoghat, az egészen keskeny kivitelű sorközművelésre szolgáló gépektől kezdve egészen széles, akár 4-5 méteres kivitelben is léteznek talajmaró berendezések. A talajmaró gépeket önálló talajművelésre vagy más géppel összekapcsolva (például vetőgép), valamilyen kombinációban is használják. A talajmarókat szokták rotakapának is nevezni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!