Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

met.hu
Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltő erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlásnak (jet stream) köszönhetően már Európába is eljutott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontienest a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el, olvasható az Időkép.hu oldalán.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) gyorsan frissülő (RAP) modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába. A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst az Időkép.hu által is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA fentebb megjelenített modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is. Így várhatóan Magyarországon is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?