Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

met.hu
Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltő erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlásnak (jet stream) köszönhetően már Európába is eljutott.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontienest a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el, olvasható az Időkép.hu oldalán.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) gyorsan frissülő (RAP) modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába. A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst az Időkép.hu által is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA fentebb megjelenített modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is. Így várhatóan Magyarországon is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33