Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

agrarszektor.hu
2022. január 1. napján életbe lépett az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény azon rendelkezése, ami alapján a Földhivatalnak meg kell tagadnia a hatósági jóváhagyáshoz kötött haszonbérleti szerződések jóváhagyását, amennyiben a helyben szokásos viszonyokhoz képest a szerződésbe foglalt haszonbérleti díj mértéke aránytalan lenne.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022. július 1-től kezdődően pedig már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is vizsgálhatja majd a haszonbérleti díjak aránytalanságát, és az esetlegesen tapasztalt aránytalanság esetén, azt jelezheti a Földhivatal részére. A várakozások szerint ez a rendelkezés segíthet gátat szabni a haszonbérleti díjak aránytalan mértékű emelkedésének. A NAK eljárása a már meglévő ügyintézési határidőkhöz igazodik, így a szerződés vizsgálatának folyamata nem hosszabbodik meg.

A Földforgalmi törvény értelmében a haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal (pl. a föld fekvése, minősége vagy öntözhetősége), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. A NAK-ot nyilatkozata esetén, a hatósági eljárásában az ügyfél jogállása, a Földhivatal haszonbérleti szerződést jóváhagyó vagy megtagadó határozata elleni közigazgatási perben pedig keresetindítási jog illeti meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32