Az indiaiak kitalálták: így lesz friss a paradicsom akár 60 napig is

agrarszektor.hu2025. december 3. 07:07

A Karnataka állambeli Davanagere körzetben működő Bapuji Műszaki és Technológiai Intézet (BIET) kutatói egy olyan intelligens tárolórendszert fejlesztettek ki, amely 45-60 napig képes frissen tartani a paradicsomot. A kutatócsoport tapasztalatai szerint a hagyományos hűtőszekrényben tárolt paradicsom legfeljebb két hétig őrzi meg frissességét, míg az új berendezés közel két hónapig biztosítja az eltarthatóságot. Ez jelentősen mérsékli a betakarítás utáni veszteségeket, amelyek különösen a kisebb gazdaságokat sújtják.  

Az intézet vezetője, H. B. Aravind kiemelte, hogy a találmányt az egyetemi campuson sikeresen tesztelték. A rendszerben tárolt paradicsom 60 nap elteltével is megőrzi szilárdságát, színét, minőségromlás jelei nem tapasztalhatók. A projekt eredeti célja az volt, hogy megoldást nyújtson azoknak a kistermelőknek, akik gyakran jelentős veszteséget szenvednek el, amikor a piaci árak hirtelen összeomlanak - írja a FruitVeB.

A tárolókamra működése fény- és hanghullámok, valamint korszerű posztharveszt technológiák kombinációján alapul. A berendezés UV-C fényt, vörös, kék és zöld LED-eket, valamint szabályozott hanghullám-kibocsátást alkalmaz. A paradicsomot naponta két percen át éri a fénykezelés, míg a hanghullámok hatása napi hat órán keresztül biztosított. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
india, paradicsom, tárolás, paradicsomtermesztés, tároló, tárolhatóság, paradicsomtermelés, paradicsomtermesztő, intézet,