Ezek a legfontosabb szeptemberi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu2022. szeptember 2. 17:27

Beléptünk az őszbe, ami azt is jelenti, hogy egyre hűvösebb, (remélhetőleg) csapadékosabb lesz az idő, így itt az idő, hogy ásót ragadjunk és kimenjünk a kertünkbe. Ugyanakkor a betakarítás is a nyakunkon van, valamint elő lehet készíteni szépen a veteményesünket a hidegebb, zordabb téli hónapokra. Hogy ne feledjünk el semmit, az alábbi cikkből kiderül, hogy melyek azok a feladatok, melyeket érdemes elvégeznünk már az ősz első hónapjában. 

A fűnyírás szezonja jellemzően áprilistól októberig tart, de a nyári hónapokban, főként amilyen aszályos az idei volt, ritkábban került elő a sufniból a fűnyíró. Ősszel azonban újra érdemes heti-kétheti rendszerességgel végigmenni a gyepen. A rendszeres nyírással ugyanis egyrészt sokkal szebb lesz a fű, másrészt egységesebb lesz a felület, illetve a gyomosodást is megelőzi, a rendszeres nyírás. A fű ugyanis bírja nyírást, a legtöbb gyom viszont kevésbé tűri - írja a HelloVidék

2. Ez lehet a megoldás a vakondok ellen

Bár nem biztos, hogy mindenki tudja, ezért is fontos kiemelni, hogy a vakond védett állat, ha megjelenik a kertben, bajosan lehet elüldözni, ellene semmilyen mérget vagy irtószert nem vethetünk be. Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője szerint ezért is érdemes még a gyep telepítése előtt, a vetett fű vagy a gyepszőnyeg alá vakondhálót tenni. Rendkívül hasznos lehet, hiszen a háló miatt a vakond nem tud feljönni, máshol, a kertünkön kívül keres magának ásni valót, ráadásul nem is drága. Az elektromos vakondriasztókat már kevésbé tartja hathatós megoldásnak a szakember, amelyik ugyanis csendes, az a tapasztalatok szerint nem működik, amelyik pedig hangosabb, azoknak a zaja bennünket, embereket és a háziállatokat is zavarhatja.

3. Gyomirtás

A mostani zivatarok után az első és legfontosabb teendők a kiskertben a fűnyírás mellett a gazolás. Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel szintén kicsit felfrissíthetjük a talajt. A kapálás sem csupán a gyomok eltüntetése miatt fontos, hanem a talaj csapadékelvezetésében is sokat segít. A kapálás egyik fontos célja ugyanis a talaj nedvességének megőrzése, illetve alkalmassá tesszük vele a talajt a nedvesség befogadására.

4. Szüreteljünk, amíg lehet

Még szinte minden háztáji kiskertben érik a paradicsom és a paprika, a gyökérzöldségekből is szüretelhetünk, emellett lehet szedni padlizsánt, sóskát és spenótot is. Bőséggel hozza még termését a szilva, a körte és az alma szezonja pedig csak most indul be, a szőlőről nem is beszélve! Érdemes megemlíteni, hogy a fák, bokrok alá lehullott terméseket is szedjük össze, hiszen így is védhetjük a növények egészségét.

5. Raktározásra fel

Az első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a felesleges zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki. A második lépés, hogy felmérjük otthonunkat, keressünk egy hűvös, száraz pontot, ahová bepakolhatunk. Ideálisnak számít, ha a kamra például 14 Celsius-fokos, itt már bátran elkezdhetjük a berendezést.

6. Készítsük elő a komposztot

A komposztálással két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt csökkenthetjük a háztartási hulladékunkat, másrészt saját szerves trágyát készíthetünk, amivel felturbózhatjuk a kiskertünket. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, így ha el szeretnénk hagyni a szintetikus tápoldatokat és műtrágyát, a komposztálás egy nagyon jó alternatívának ígérkezhet. A komposztálás - bár végtelenül egyszerűnek tűnik - rendelkezik néhány ökölszabállyal, amelyeket nem árt észben tartani. Ha biztosra szeretnénk menni, fogadjuk meg az alábbi cikkünkben összeszedett tippeket!

7. Figyeljünk az avarra

Ahogy az ősz beköszönt, egyre több falevél, ág hever az udvarokon, kertekben. Érdemes a lehullott növény részeket rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni, hiszen hasznára válhat kertünknek. Legtöbben még mindig szemétként tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon hasznosítható. Fontos lehet szemügyre venni a levelek felhasználásának lehetőségét, mivel az avarégetés tilos, így nem érdemes megkockáztatni egy esetleges büntetés bezsebelését és az állatok életével játszani.

8. Ültessük el a kora tavaszi virágok hagymáit is

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és sok minden más, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most szeptemberben érdemes elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak. 

9. Vethetünk is

Ma már sok olyan szeptemberben vethető növény kapható a boltokban, amelyek hidegtűrésükről ismertek. Az egyik legismertebbek például az úgynevezett téli saláta, a mohácsi áttelelő kelkáposzta, valamint a csokros újhagyma is, de például a póréhagyma és a petrezselyem is ültethető. Szintén ebben az időszakban elvethetjük már továbbá az úgynevezett téli borsót, a spenótot, vagy a korai sóskát, de vannak emberek, akik ősszel vetik már el a burgonyát is, a föld alatt ugyanis enyhe tél esetén a burgonya gumói nem fagynak el, és nem mennek tönkre.

10. Ne hagyjuk, hogy a meztelencsigák megkeserítsék az életünket

Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy fontos ellenük a védekezés, de nem mindegy, hogyan tesszük! Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, mit tehetünk a nyálkás kártevők ellen! 

Címkék:
kertészet, kertész, kert, komposzt, fűnyírás, szeptember, kertészkedés, kerti-munka, ápolás, veteményes, komposztálás, meztelencsiga,