Filléres trükkök zöldségtermesztéshez: ezekkel garantáltan bőséges lesz a termés

Filléres trükkök zöldségtermesztéshez: ezekkel garantáltan bőséges lesz a termés

agrarszektor.hu
Ahhoz, hogy eredményes legyen a kertészkedés otthon, és a lehető legtöbb termést tudjuk betakarítani a zöldségekről, gyümölcsökről, nem elég csak elültetni és néha meglocsolni a növényeket. Számtalan olyan trükk és módszer akad, amikkel mi magunk is tehetünk azért, hogy a növényeink sok terméssel örvendeztessenek meg minket. Felturbózhatjuk például őket banán- vagy tojáshéjjal, de a talajtakaró használatával is sokat segíthetünk a dolgon. Összegyűjtöttük a legtutibb tippeket, amikkel garantáltan bőséges lesz a betakarítás szinte egész évben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rengetegen termesztenek ma már különböző zöldségeket, gyümölcsöket otthon a kertben, és bizony bárkivel megeshet, hogy alig, vagy egyáltalán nem hoznak termést az egyes növények. Nem kell kétségbeesni, rengeteg olyan filléres trükk létezik ugyanis, amivel könnyedén felturbózhatjuk a növényeinket. Most megmutatjuk, mire jó a banánhéj vagy a tejport a kertben, miért érdemes támasztékot tenni a növények mellé, és miért olyan fontos a talajtakaró használata. Ha ezekből a tippekből mindösze néhányat megfogadsz és kipróbálsz otthon a kertben, garantáltan bőséges lesz a termés - írja a balconygardenweb.com

1. Válassz biológiailag lebomló cserepet

Ha te magad neveled a palántákat is, és a magokat biológiailag lebomló cserépbe ülteted, akkor a kiültetésnél nem kell majd azzal bajlódnod, hogy kihámozd a növényeket a cserépből. Így ugyanis azzal együtt teheted őket rögtön a földbe, megelőzve ezzel az esetleges gyökérkárosodást, ráadásul, ahogyan a cserép lebomlik a földben, hasznos tápanyagokkal tudja majd ellátni azt. 

2. Gyorsítsd fel az érést banánhéjjal

Rengeteg utóérő zöldség létezik, ilyen például a paradicsom is. Nem kell tehát megvárnunk a szedéssel azt, hogy teljesen piros legyen a termés, sőt, egy trükkel fel is gyorsíthatjuk magát az érést. Tegyük bele egy papírzacskóba a még nem teljesen érett paradicsomokat, és rakjunk melléjük egy vagy két banánt. A banán, ahogy érik, etiléngázt bocsát ki, ami felgyorsítja az érés folyamatát, ráadásul mindezt vegyszermentesen tehetjük meg.

3. Ne dobd ki a tojáshéjat, vidd ki inkább a kertbe!

Ahelyett, hogy kidobnád a szemetesbe a tojáshéjat, használd fel inkább a kertben. Rendkívül gazdag kalciumban, valamint egyéb tápanyagokban, így a komposztba keverve, vagy a talajra szórva a növények köré nagyon jó hasznát vehetjük a veteményesben, illetve az egész kertben.

4. Használd fel a kávézaccot a kertben

Ezt a trükköt ma már rengeteg alkalmazzák, nem érdemes ugyanis kidobni a kávézaccot a kukába, hiszen a kertben nagy hasznát vehetjük. Keverjünk hozzá egy keveset a komposzthoz vagy a talajtakaróhoz és szórjuk a növények köré. Nemcsak plusz tápanyagokkal tudjuk így ellátni a zöldségeket, gyümölcsöket, de a kártevőket is távol tarthatjuk tőlük. Arra figyeljünk, hogy ne használjunk túl sok kávézaccot, mert a kémhatása miatt nem minden esetben hat kedvezően a talajra és a növényekre. 

5. Csalogasd be a beporzókat

A méhek sokat segíthetnek a kertben a növények megporzásában, érdemes tehát odacsalogatni őket a kertbe. Áldozzuk be a veteményes egyik sarkát, és ültessünk vadvirágokat, illetve különböző virágos növényeket erre a részre, hozzunk létre egy kis méhlegelőt a beporzóknak. 

6. Ne feledkezz meg a talajtakarásról!

A növények gondozása sokaknál kimerül annyiban, hogy műtrágyát használnak, öntöznek és irtják a kártevőket, a legtöbben azonban megfeledkeznek a talajtakarásról. A mulcsozás a legjobb módja annak, hogy a növények még egészségesebbek legyenek, használatával a talajban tudjuk tartani a nedvességet, megtudjuk védeni a földet a túlmelegedéstől, a gyökerek is sokkal nagyobb protekciót kapnak így, emellett a gyomok megjelenését is megakadályozhatjuk. 

7. Ültess gyorsan növekedő zöldségeket a lassabban fejlődők közé

Érdemes a saláta mellé babot ültetni, a magasabb növény ugyanis kitűnő védelmet adhat az alacsonyabbnak, ráadásul így újabb fajjal bővíthetjük a szortimentet. Hasonlóképpen tegyünk retket a burgonya közé, mert előbbi nagyon gyorsan fejlődik, és így már a krumpli betakarítása előtt tehetünk friss zöldséget a tálra.

8. Használj tejport

A tejpor nagyon jó kalciumforrás, és kiválóan alkalmazható a lisztharmat és a különböző gombás és baktériumos betegségek ellen. A cserép méretétől függően szórjunk a talajra 1/4–1/2 csésze tejport, vagy hígítsuk fel vízzel 1:1 arányban és használjuk permetszerként a növényeken. 

9. Ültess fokhagymát, metélőhagymát vagy krizantémot a növények közé!

Érdemes a kertbe az egyes növények közé elvétve ültetni néhány fokhagymát, metélőhagymát vagy krizantémot. Egyes tanulmányok szerint ha a növények közé vetjük őket, akkor könnyebben távol tarthatjuk a levéltetveket, termékenyebbé tehetjük a talajt, és bőségesebb termést is generálhatunk így.

10. Karók a stabilabb növekedésért

A gyorsan növekedő, futó növények, zöldségek mellé érdemes támasztékot tenni, és inkább felfelé irányítani őket. Ráadásul így az erős szél, illetve a különböző extrém időjárási körülmények sem tudnak majd ártani nekik. Emellett, ha a lombozat és a termések nem érintkeznek a földdel, kisebb a valószínűsége annak, hogy a növény elkapjon valamilyen gombás fertőzést. Szinte bármit használhatunk támasztéknak a fakaról kezdve egészen a műanyagcsövekig, esetleg vékonyabb pálcákig, vagy bambuszkarókig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03