Ezek a talajmunkák aranyat érhetnek: így turbózzák fel a növényeket az élelmes gazdák

Ezek a talajmunkák aranyat érhetnek: így turbózzák fel a növényeket az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A VPAKG2021 szántó tematikus előíráscsoportok 3 éves kötelezettségvállalásai között van néhány előírás, melyek kifejezetten talajaink védelmét, állapotának javítását szolgálják. Többek között azon elvárás, hogy a 3 év alatt legalább egyszer zöld-, vagy istállótrágyázzunk, illetve a jó gazda gondosságával ezt még egyszeri teljesítésre is bevállalhattuk.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hogyan lehet úgy zöldtrágyázni az AKG programban, hogy az az előnyünkre váljon a három év alatt? A Talajreform által megosztott tanácsokkal egyetértve az alábbiakra figyeljünk zöldtrágyázásnál: zöldtrágyázással egyik cél, hogy folyamatosan takarjuk a talajainkat - bár az elvárás a minimum 60 nap. Jól tervezzük meg a vetésforgót, s hasznunkra válik hosszútávon a befektetett energia. A zöldtrágyázást egy őszi növény betakarítása és egy tavaszi kapásnövény vetése közé célszerű beilleszteni. A búza-takarónövény-kukorica vagy a búza-takarónövény-napraforgó jó megoldás lehet, de a Talajreform szerint a repce-takarónövény-kukorica is kifejezetten javasolt (a repce gyökere "ellustítja" a mikorrhiza gomba fajokat a talajokban, így látványos lilulással indulhat a kukoricánk). Ezen tervvel a tápanyagra igényesebb tavaszi kapások előtt feltáródnak a talajban lévő tápanyagok és extra nitrogént köthető meg a levegőből - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze az is előfordulhat, hogy kapás után kell zöldtrágyázni/takarónövényezni. Ilyen esetben áttelelő fajok választása lehet segítségünkre, ha tavasszal precízen kezeljük. A szakértők véleménye szerint kukorica-kukorica között a szöszös bükköny, kukorica-napraforgó között a lóbab (tavaszi gyomirtás miatt), mint nitrogénmegkötő növények lehetnek megfelelőek. A Talajreform kalkulációi e növényeket a mai nitrogén műtrágyaárak mellett nem szabad kihagyni, mert egy mázsa pétisó árából megvan a vetőmag és a vetés is. Sok gazdálkodó tart attól, hogy a takarónövény kivesz minden vizet a talajból és utána nem marad nedvesség, vagy ha túl sok csapadék lenne, úgy a takart talaj nehezebben fog kiszáradni. Igen elgondolkodtató felvetések ezek. Igen az őszi takarónövény eleinte vesz ki vizet a talajból, de az ősz folyamán a légköri nedvesség kicsapódik a levelek felületére, ami a talajra csorog, így még eső híján is lehet "vizet csapdázni". 

EZ IS ÉRDEKELHET

A télre otthagyott elfagyó takarónövény tavasszal már nem szív vizet a talajból, hanem sokkal inkább speciális mikroklímát teremt a talajfelszín árnyékolásával. A rövid idő alatt lezúduló csapadék sem roncsolja, robbantja szét a talajszemcséket, hisz a takarás tompítja az ütések erejét. Mindemellett a takarónövények korhadó gyökerei és a gilisztajáratok kombinációja a talajszerkezetet egy szivacshoz hasonlóvá tudja alakítani, ha az minimális talajműveléssel párosul. A tavaszi lassabb párolgás is igaz, de épp emiatt nem kell sietni a vetéssel, és egy jól sikerült takarónövény után nem kell porba vetni, csökken az aszályérzékenység. A zöldtrágyavetéshez sem kell forgatni a talajt. Sőt, a Talajreform szakértői azt javasolják, hogy inkább a nyári tarlót lazítsuk meg egy egyenes késes lazítóval (szárnyak és tüskék nélkül), majd ebbe vessük a kiválasztott, jó takarónövényt, amit célszerű meghagyni tavaszig (közben a fagy elintézi a 90%-át). Ezt követően egy sekély művelés, és amennyiben indokolt egy posztemergens gyomirtás válhat indokolttá. A talaj is jobban érzi majd magát e kis gondoskodástól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az is előfordulhat, hogy a takarónövény bevonzza téli takarmányként a vadakat. A takarónövény őszi mulcsozása vagy sekély bedolgozása segíthet abban, hogy kevesebb hívatlan vendég legyen a területeden. Persze, ha többen takarónövényeznek úgy nagyobb területen oszlik el ugyanakkora vadállomány, így kisebb lesz az egységnyi területre jutó vadkár. A rovarok, különösen a talajlakók nem jelentenek nagyobb problémát a takart talajokon, mint a fedetlen földeken. Ügyelni kell arra, hogy a keverék növényvédelmi szempontból is illeszkedjen a vetésforgóba: ha sokan repcéznek a környéken, akkor a keresztesvirágúak arányát jelentősen csökkenteni kell. A szakértők szerint, ha pl. félünk a kukoricabogártól, akkor ne alkalmazzunk ősszel hamar felvirágzó növényeket, amelyek táplálékul szolgálnak az imágóknak.

Az AKG esetében a zöldtrágyázásnál nem elvárt a keverék alkalmazása, azonban célszerű 4-6 fajból álló keverék alkalmazása. Miért is?

  • több szolgáltatást biztosít a keverék, pl. talajlazítás, nitrogénkötés, tápanyag-feltárás, beporzók táplálása stb.;
  • ha valamelyik komponens be is sül, a többi a helyére tud lépni;
  • minden gyökérzóna szintet és talaj feletti szintet kitöltsünk;
  • tavaszra megfelelő minőségű magágyunk lesz, tele tápanyaggal és szerves anyaggal.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Talajreform is ajánlja, hogy szükséges az egyéni megfigyelés, azaz tudnunk kell mely fajok a megfelelőek a régióban és saját talajunkon. Célszerű magunk kikísérletezni azokat a keverékeket, amelyekkel garantáltan jó eredmények érhetőek el, az eredmény 2-3 év alatt elérhető. Szintén nagyon fontos - s az AKG-ban alternatíva a zöltrágyázás mellett -, hogy amikor csak tudunk, szerves trágyákat használjunk. Az AKG-ban ez csak istállótrágyát jelenthet. Műtrágyázáskor a kiadott szervetlen anyagokat le kell bontania a talajéletnek először, hogy a növény számára elérhetőek legyenek. A szerves trágya összetett formában tartalmazza a tápanyagokat, melyeket kapásból be tudják építeni a mikrobák és a növények is, így a talajélet és a növények egyszerre, erősebben tudnak indulni. 

A Talajreform szakértői szerint is lehet, hogy kevesebbnek tűnik beltartalomra az istállótrágya vagy a granulált szerves trágya, mint egyéb műtrágya, de jobban tud hasznosulni, és kevésbé mosódik ki, azaz a gazdálkodót is kevesebb kár éri a kimosódás által elveszített hatóanyagok által. A szervestrágyázással hosszútávon építhetjük talajainkat. Természetesen a humuszréteg visszaépülése évszázados léptékben mérendő folyamat, viszont a szervesanyag növekedése, a talaj jobb vízháztartás, és a természetes tápanyagkörforgás előnyei első évtől érezhetőek lesznek az átállást követően. VPAKG-ban ne feledjük a munkálatokat 15 napon belül bejelenteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?