Ezt sokan elrontják: így űzheted ki a vakondot végleg a kertedből

Ezt sokan elrontják: így űzheted ki a vakondot végleg a kertedből

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Kisvakond vidám történetei sokak kedvenc meséje volt, és a mai napig igazi klasszikusnak számít. Ez azonban már nem mondható el akkor, ha a kertünkben vagy a veteményesünkben találkozunk velük, hiszen a termésben is kárt tudnak okozni. Mit tehetünk ilyenkor? - merülhet fel bennünk a kérdés. Fontos kiemelni, hogy bármennyire is zavaróak tudnak lenni, védett állatok - természetvédelmi értékük 25 ezer forint -, így kizárólag csak úgy szabad védekezni ellenük, hogy egy példányban sem teszünk kárt. Szerencsére számos humánus, természetes megoldás is létezik, ami garantáltan távol tartja a vakondokat az udvarunktól. Ezeket a praktikákat gyűjtöttük most össze egy szakember segítségével.

Vita tárgya az is, hogy tulajdonképpen hasznosak-e a vakondok vagy sem: fő táplálékuk a gilisztákból áll, de megeszik még például a cserebogarat, a lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit, sőt még csigákat is fogyasztanak, melyeket a rendkívül finom szaglásukkal könnyen kiszimatolnak. Ezzel szemben igen nagy gondokat tudnak okozni a kertekben is, hiszen, mint említettük, a földigiliszták a kedvenc eledelük, az ültetvényekben pedig a növények pusztulását okozhatják, mivel a növények gyökereit fellazítják ásás közben, valamint a palántákat is kifordíthatják a földből. Arról pedig nem is beszélve, hogy a szépen gondozott, rendezett gyepet, kertet igencsak el tudják csúfítani a vakondtúrásokkal, de ez talán a kisebbik gond.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legyünk tisztába, hogy mit is szeretnénk csinálni

Ez az élet más területeire is igaz, és természetesen a vakondok elleni küzdelembe sem szabad csak úgy belecsapni. Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy védett állatok, így semmiképpen se gondolkozzunk olyan módszerekbe, amik kárt tehetnek bennük vagy esetleg megölheti őket. Klasszikus és egyben hatásos, kíméletes praktika az, ha a járatba kellemetlen szagú anyagokat helyezünk. Ilyen lehet például egy petróleumba vagy gázolajba mártott rongy. Ezzel érdemes minden túrást elszigetelni a gyorsabb hatás elérése érdekében.

A sörösüveg is csodákra képes

Így még újra is tudjuk használni azokat az üvegeket, amelyek egyébként a szemetesben landoltak volna. A lényeg, hogy a vakond roppant érzékeny a hangokra, a túrásba ásott sörösüveg pedig igen kellemetlen hangon rezeg akkor, ha fújja a szél. Hatásos módszernek számít, de nem vethető be minden körülmény között. Ez a sörös trükk az alapja a mai modern, elektromos vakondriasztóknak is. Az általunk megkérdezett szakember szerint érdemes beruházni egy ilyen riasztóra, hiszen ez segíthet távol tartani a kertünktől a vakondokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csak ezért ne tartsunk otthon állatot

Bár egyes gazdik szerint a kutyák és a macskák jó "ellenszerek" a nemkívánatos vendégek ellen, ez azért nem teljesen van így. 

Az tény, hogy meg tudják ölni a vakondokat, de folyamatosan nem fogják elriasztani őket, így annak ellenére is találkozhatunk velük az udvarunkon, hogy van háziállatunk

- árulta el a szakember.

Fő a természetesség

Ahogyan azt említettük, a petróleum képes elűzni a vakondokat, de nem számít környezetkímélő megoldásnak. Az pedig fontos, hogy mindamellett, hogy nem bántjuk az állatokat, a természetben se tegyünk kárt lehetőleg. Éppen ezért, van másik nagyszerű opció is: a kávézacc vagy a fokhagyma. Vagy a kettő felváltva. A feladatunk pedig igen egyszerű ebben az esetben: csak öntsük, dugjuk bele lyukakba és járatokba a zaccot vagy a fokhagymát, és már meg is vagyunk - és még a környezetnek sem ártottunk vele. 

A leghatékonyabb módszer

Ha van rá lehetőségünk, akkor a legjobb, amit tehetünk az, ha vakondhálót szerzünk be. A működése pedig egyszerű, hiszen erős műanyagból készült, így meggátolja azt, hogy a vakondok utat törhessenek maguknak. Azt azonban sajnos figyelembe kell venni, hogy ez csak akkor megoldható, ha gyepesítés előtt állunk, hiszen utólag nem tudjuk lehelyezni. A már meglevő túrásokat pedig csak tapossuk le vagy húzzuk szét. Ha esetleg találkozunk velük a veteményesben, akkor semmiképpen se nyúljunk hozzájuk puszta kézzel, hiszen könnyedén megharaphatnak minket. A legegyszerűbb az, ha egy ásóval megpróbáljuk kiforgatni, majd egy dobozban elvinni őket a legközelebbi rétre. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a vakondok közül is minden egyes példány más és más, nincsen egy, tökéletes működő, 100%-os hatékonyságú praktika - ezt a szakember is megerősítette: 

Könnyen meglehet, hogy az első módszer nem fog azonnal használni, de ez természetes. Szerencsére sok trükk közül válogathatunk, így, ha nem működik az egyik, át kell térni egy másikra. Előbb-utóbb mindenki kitapasztalja, hogy mely praktikák azok, amelyek a leghatékonyabbak a "betolakodók" ellen.
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03