Forró nyárnak nézünk elébe: gyors érés és talajszáradás jön

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, mostantól egy pillanatra sem lesz hideg, egészen szeptemberig kitart a 25 fok feletti csúcshőmérséklet, amit időnként egy-egy brutális hőhullám és zivatar tör meg. Idén különösen indokoltnak tűnik a talaj zárása és takarása. A talajállapot esélyt ad arra is, hogy akár közvetlenül a repce és a búza után elvessük a zöldtrágyanövényeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az accuweather.com szerint már a június is végig 25-28 fokos csúcshőmérsékleteket ígér, gyakorlatilag szünet nélkül. Ezt júliusban 27 és 31 fok közötti napi felmelegedés váltja fel, ami kitart egészen szeptemberig. Vagyis szinte végig egy kemencében ücsörgünk majd, amit időnként záporok és zivatarok frissítenek fel. Az accuweather.com szerint a térségünkben időnként hőhullámok is várhatóak, a részletes havi bontású előrejelzés azonban nem tartalmaz ilyet.

Az ábra szerint Spanyolországban és Németországban erdőtüzek is várhatóak, Bulgáriát és Romániát viharok fogják tépázni, míg Franciaországban, Lengyelországban és Magyarországon a hőhullámok okozhatnak problémát. Ukrajna térségében is meleg lesz, míg Anglia üdezöld parkjai ismét kiszáradhatnak. Csak az olaszok élvezhetik majd a megszokott időjárást.

Nálunk a részletes adatok júniusra jelzik a legnagyobb eltérést az átlagos hőmérséklettől, amikor a hónap utolsó napjait kivéve mindig 2-5 fokkal a normális fölött alakul majd a hőmérséklet. Mindez a gazdáknak azt jelzi, hogy a repce és a búza is hirtelen érik majd, a nyár pedig különösen sok vizet szívhat ki a fedetlenül hagyott tarlókból, vagyis a mulcshagyásra és felszínzárásra különösen ügyelni kell. Aki megteheti, az rögtön a repce betakarítása után vessen valamilyen bíborherés keveréket, ez talán még a búza után is megvalósítható lesz idén.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58