USDA: Ukrajna szójatermelésének kétharmada GMO

Agrárszektor
Bár Ukrajna a Duna Szója Szövetség lelkes tagja, és hivatalosan tiltja a génmódosított szervezetek termesztését, mégsem veszi túl komolyan a GMO-mentességet. Miért is tenné, hiszen Európának sincs kifogása ellene, ha az állati takarmányokba ilyen szója vagy kukorica kerül. Az USDA jelentésében megdöbbentő számokra találtunk arról, hogy mennyire elterjedt keleti szomszédunkban a génmódosított vetőmag használata.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ukrajnában a hatályos törvények szerint tilos GMO-kat termeszteni vagy forgalmazni. Hogy mégis létező jelenség a génmódosított vetőmag használata, arra az exportvizsgálatok teszteredményei szolgáltatnak bizonyítékot - olvasható egy USDA beszámolóban. Ezekben újra és újra megtalálják a laborok a módosított szervezetekre utaló géneket. Iparági pletykák szerint

az Ukrajnából külföldre indított szójabab 50-65% -a, a repce 10-12% -a és a kukorica körülbelül 1 százaléka genetikailag módosított szervezet.
2018-ban egy román civil szervezet megerősítette, hogy Ukrajna hat régiójában GM-szójabab található a földeken. A totális gyomirtóknak ellenálló szójabab az USDA szerint stabilan jelen van az ukrán termelésben, hiszen egyszerűbben és olcsóbban lehet megtermelni, mint a mechanikus gyomirtással ápolt szójababot. Mindez annak ellenére így van, hogy Ukrana része a Duna Szója Szövetségnek, amely elkötelezte magát a GMO-mentes termelés mellett. Ugyanez az oka a GM-repce vetésének is. Becslések szerint hektáronként 70 dollár (21 ezer forint) megtakarítást lehet elérni gyomirtónak ellenálló repcével, mivel így összességében kevesebb - és olcsóbb - herbicid kijuttatásával megoldható a gyomok elleni védelem - számolgat az USDA. Az amerikai szakemberek úgy tudják, egész pontosan a Roundup Ready kanola repceváltozatról van szó. Ugyanakkor rámutatnak:
a GMO-k valós aránya kisebb lehet annál, mint amit az exportvizsgálatok sugallanak, hiszen a mentes szállítmányok is szennyeződhetnek amiatt, hogy ugyanazzal a járművel utaznak, mint a GMO-k.
Az USDA szakemberei a GM-repcék valós arányát 2-3 százalékra teszik az ukrán termelésben. Arra is rámutatnak, hogy a GMO-k szabályellenes termesztése a kisgazdaságokra jellemző, az exportot megcélzó, nagy vállalkozások nagyon gondosan ügyelnek a keveredésmentességre. A szójabab esetében azonban reálisnak tartják a GMO-k 65 százalékos arányát a köztermesztésben. Ennek egyik oka - mutatnak rá -, hogy a szója vetőmagként könnyen hozzáférhető, akár saját természtésből is visszavethető, szemben a kukoricával, amit évről évre meg kell vásárolni. A csempészáru beszerzése már sokkal nehezebb feladat, ezzel magyarázható, hogy a GM-kukorica aránya csak egyszázalékos a termelésben. Azon kívül
az a gazdasági előny, amit egy rovarellenálló kukorica a hagyományos vetőmaggal szemben nyújtani tud, elhanyagolható ahhoz az előnyhöz képest, amit egy gyomirtónak ellenálló szójával nyerhet a gazdálkodó.
Az USDA kiemeli: Ukrajna  hivatalosan nem exportál GMO-termékeket, mivel ezek termesztése vagy forgalmazása tilos az országban. Az egyes vállalkozások aszerint differenciálnak a termelésükben, hogy milyen célpiac mellett kötelezték el magukat. Európa egyébként korántsem olyan szigorú vásárló, mint azt a kedves Olvasó képzeli. Mivel Amerikából is GM-szóját importál, nem zavarja az ukrán tételek kevertsége sem. Csak a Duna Szója emblémával ellátott szója jelent kivételt, de ennek részaránya elhanyagolható.
Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?