Ez most komoly? Nem is gondolnád, mire cserélnék a műanyag csomagolásokat

agrarszektor.hu2022. július 10. 12:00

Speciális, "felpermetezhető" növényi bevonattal helyettesítenék a műanyag-csomagolást az amerikai kutatók. Állításuk szerint a különleges burkolat nemcsak környezetbarát, de a műanyagnál hatékonyabb védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

Különleges csomagolóanyagot fejlesztettek ki az élelmiszerek számára amerikai kutatók. Rutgers Egyetem és a Harvard Egyetem szakemberei egy a műanyag-csomagolásnál sokkal környezetbarátabb és nagyobb védelmet nyújtó, növényi alapú bevonatot fejlesztettek ki, amelyet permetezve kell felvinni az egyes termékekre - írta meg a Store Insider. A bevonat biopolimeren és poliszacharidon (az élelmiszerekben előforduló leggyakoribb szénhidrát) alapuló rostokat tartalmaz, amely az élelmiszeren megszilárdulva egyfajta "kérget" képez, ami állítólag meglehetősen erős védelmet nyújt a fizikai sérülések ellen, és természetes antimikrobiális komponenseket (például citromsavat, nizint és kakukkfűolajat) tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy a borítás az élelmiszereket hatékonyan megóvja a káros baktériumoktól és vírusoktól.

A bevonat a tesztek során egy avokádó fogyaszthatósági idejét körülbelül 50%-kal tudta meghosszabbítani. A különleges csomagolást állítólag vízzel is könnyedén le lehet öblíteni, a természetben pedig három nap alatt lebomlik. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a különleges tartósítási technológiát az élelmiszeriparban mikor kezdik meg ténylegesen is alkalmazni, de a jelek szerint jó lenne, ha ez mihamarabb bekövetkezne, az új módszerrel ugyanis a mikroműanyagok terjedésének korlátozása és az élelmiszer-pazarlás mérséklése mellett a hulladéklerakók terhelését is jelentősen csökkenteni lehetne. A mikroműanyagokkal kapcsolatban a legfrissebb hír ugyanis az volt, hogy már haszonállatok húsában, vérében és tejében is kimutatták őket.

Címkék:
élelmiszer, hulladék, csomagolás, hulladékgazdálkodás, védelem, innováció, meghosszabbítás, élelmiszerpazarlás, csökkentés, csomagolóanyag, környezetbarát, lebomló, tárolhatóság, fogyaszthatóság, csomagolástechnika,