Erre senki sem számított: ha így megy tovább, a fákon rohad a szerb gyümölcs

agrarszektor.hu
Elképesztőn alacsony a szilva felvásárlási ára Szerbiában és Lengyelországban, előbbiben 115, míg a lengyeleknél 100 Ft/kg körüli árakon veszik át a gyümölcsöt. A szerbeknél már ott tart a dolog, hogy habár a termelők egyelőre folytatják a betakarítást, több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szerbiában a Stanley fajta szedésével a csúcsidőszakába lépett a szilva betakarítása. A kínálat egyre nő, az árak pedig folyamatosan csökkennek: a Németországba szállítandó gyümölcsért 35 dinárt (115 Ft/kg) árat fizetnek a felvásárlók. Ez nagyon alacsony ár, de a termelők folytatják a betakarítást, holott több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hasonló a helyzet Lengyelországban, ahol a szezon a Cacanska Lepotica fajta szedésével a napokban tetőzött, és bár a fajtát még több régióban is szedik, a legnagyobb mennyiség már a piacon van. Jelenleg még a szerb áraknál is olcsóbban, 1,2 PLN (100 Ft/kg) körül vásárolják fel a termést a Grójec régióban, de a szezoncsúcsot követően az előző években mindig egy kisebb árnövekedés következett be. A termelők most is erre számítanak, bár az augusztus közepére várt emelkedés mértéke nem lesz éppen velőtrázó: a korábbi évek tapasztalatai alapján 1,4 PLN (118 Ft/kg) környékére számíthatnak a gazdák. Megjegyzendő, hogy a szupermarketekben még a szezoncsúcs alatt is 5-7 PLN (420-590 Ft/kg) közötti áron árulták a lengyel szilvát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33