Erre senki sem számított: ha így megy tovább, a fákon rohad a szerb gyümölcs

agrarszektor.hu
Elképesztőn alacsony a szilva felvásárlási ára Szerbiában és Lengyelországban, előbbiben 115, míg a lengyeleknél 100 Ft/kg körüli árakon veszik át a gyümölcsöt. A szerbeknél már ott tart a dolog, hogy habár a termelők egyelőre folytatják a betakarítást, több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést.

Szerbiában a Stanley fajta szedésével a csúcsidőszakába lépett a szilva betakarítása. A kínálat egyre nő, az árak pedig folyamatosan csökkennek: a Németországba szállítandó gyümölcsért 35 dinárt (115 Ft/kg) árat fizetnek a felvásárlók. Ez nagyon alacsony ár, de a termelők folytatják a betakarítást, holott több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hasonló a helyzet Lengyelországban, ahol a szezon a Cacanska Lepotica fajta szedésével a napokban tetőzött, és bár a fajtát még több régióban is szedik, a legnagyobb mennyiség már a piacon van. Jelenleg még a szerb áraknál is olcsóbban, 1,2 PLN (100 Ft/kg) körül vásárolják fel a termést a Grójec régióban, de a szezoncsúcsot követően az előző években mindig egy kisebb árnövekedés következett be. A termelők most is erre számítanak, bár az augusztus közepére várt emelkedés mértéke nem lesz éppen velőtrázó: a korábbi évek tapasztalatai alapján 1,4 PLN (118 Ft/kg) környékére számíthatnak a gazdák. Megjegyzendő, hogy a szupermarketekben még a szezoncsúcs alatt is 5-7 PLN (420-590 Ft/kg) közötti áron árulták a lengyel szilvát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31