Erre senki sem számított: ha így megy tovább, a fákon rohad a szerb gyümölcs

Erre senki sem számított: ha így megy tovább, a fákon rohad a szerb gyümölcs

agrarszektor.hu
Elképesztőn alacsony a szilva felvásárlási ára Szerbiában és Lengyelországban, előbbiben 115, míg a lengyeleknél 100 Ft/kg körüli árakon veszik át a gyümölcsöt. A szerbeknél már ott tart a dolog, hogy habár a termelők egyelőre folytatják a betakarítást, több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerbiában a Stanley fajta szedésével a csúcsidőszakába lépett a szilva betakarítása. A kínálat egyre nő, az árak pedig folyamatosan csökkennek: a Németországba szállítandó gyümölcsért 35 dinárt (115 Ft/kg) árat fizetnek a felvásárlók. Ez nagyon alacsony ár, de a termelők folytatják a betakarítást, holott több körzetben is felmerült, hogy a fákon hagyják a termést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hasonló a helyzet Lengyelországban, ahol a szezon a Cacanska Lepotica fajta szedésével a napokban tetőzött, és bár a fajtát még több régióban is szedik, a legnagyobb mennyiség már a piacon van. Jelenleg még a szerb áraknál is olcsóbban, 1,2 PLN (100 Ft/kg) körül vásárolják fel a termést a Grójec régióban, de a szezoncsúcsot követően az előző években mindig egy kisebb árnövekedés következett be. A termelők most is erre számítanak, bár az augusztus közepére várt emelkedés mértéke nem lesz éppen velőtrázó: a korábbi évek tapasztalatai alapján 1,4 PLN (118 Ft/kg) környékére számíthatnak a gazdák. Megjegyzendő, hogy a szupermarketekben még a szezoncsúcs alatt is 5-7 PLN (420-590 Ft/kg) közötti áron árulták a lengyel szilvát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31