Lábaink előtt hever ez a szupernövény: sokan nem tudják, de igazi csodaszer

agrarszektor.hu2023. április 17. 09:46

Messzire elkerüljük, a kertben kikapáljuk, hiszen jól emlékszünk gyerekkorunkból, milyen kellemetlenül tud csípni a csalán, ha hozzáérünk. Legalábbis a nálunk leginkább elterjedt fajtája, amelyet még - kis túlzással - gyomnövényszámba se veszünk -, pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható csodaszer az úton-útfélen elterjedt, főleg a nedvesebb területeken élő, méltatlanul semmibe vett növény. Talán legfeljebb a vidéki nagymamák vágják le kesztyűben sarlóval, hogy a kacsáknak odadobják, mivel ők habzsolva falják. De lássuk, miért olyan értékes ez a gyomnövényként elterjedt gyógynövény.

A csalánlevél gyűjtésének ideje áprilisban tetőz, hiszen, ilyenkor még széleskörűen felhasználható a zsenge növény, amely egyben kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, fonalat és szövetet készítettek belőle, de el is fogyasztották, főleg csalánlevesként, hisz egy-egy várostrom idején sokszor nem akadt más ennivaló a várnépnek az ostromzár alatt, mint az árokparton vagy szinte bárhol megtermő, igénytelen gyomnövény: a csalán. Mára már persze csak a mezőgazdaság tartja gyomnövénynek, egyébként is inkább a szapora és igénytelen volta miatt ragadt rá a nem túl hízelgő jelző a növényre, hiszen számos gyógyhatása ismert - írja a HelloVidék.

A friss csalánhajtás talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. Jó köszvényre, magas vérnyomásra, pangásos szívelégtelenségre, szénanáthára, menstruációs fájdalmakra, skorbutra, levele vér-, és vesetisztító, reuma, cukorbaj, hajhullás és aranyér esetében. A- és C- vitamint, vasat, ásványi sókat tartalmaz. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben az éghajlataltozás, az egészséges táplálkozás és minden, ami ezzel a két szegmenssel összefügg. A helyi ökoszisztéma adottságainak a maximális kihasználására, a biodiverzitás megőrzése mellett annak előnyeire és lehetőségeire irányítja a figyelmet 2019 óta Medveczki Zoltán erdész szakirányító és gomba szakellenőr:

Vannak fagyálló növényeink is, amelyek a mínuszokat is jól bírják, februárban nő a salátaboglárka, a csalán, a tyúkhúr, a zamatos turbolya és a vadsnidling is bírja a fagyot, természetes fagyálló van bennük. Én ebben a változó világban felelőtlenségnek tartom, hogy óriási ökológiai lábnyommal élünk, gondolok itt például arra, hogy olyan élelmiszereket eszünk, használunk – ez az egész fejlett világra jellemző - mint a pálmazsír, a kesudió, a trópusi gyümölcsök, hogy csak néhányat említsek, mikor a magyar erdők tele vannak ehető vadnövényekkel, a magyar hagyomány 360 ehető erdei vadnövényfajt tart számon, ami már önmagában egy nagy szám, de valójában 600 erdei vadnövény található a hazai erdőkben, mezőkön. Van olyan növény, amit gazként irtunk, pedig rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Ilyen a csalán is, aminek most van itt a szezonja, de egész nyáron terem, sőt a telet, a mínuszokat is bírja. Nem véletlenül etették annak idején falun a kacsákkal a csilántot, ahogy népiesen mondják, de levest is főztek belőle így tavasszal.

Árokparton terem, mégis igazi csodaszer

A csalán évszázadok óta az egyik legnépszerűbb gyógynövény, vitaminokban, ásványi anyagokban és értékes fitonutriensekben gazdag, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Ráadásul nem szükséges kínoknak kitennünk magunkat, ha szeretnénk kihasználni a gyógyhatásait, hiszen számos formában, például teaként, tinktúraként, kapszulaként is alkalmazhatjuk. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Fontos gyógynövény, de számos hazai lepkefaj tápnövénye is. Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.

Sokoldalúan felhasználható a jótékony, zöld növény

A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Szerencsére nemcsak helyileg alkalmazhatjuk, kapszula vagy tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagok (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. A csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak is érdemes szedni, különösen az idősebbeknek. Természetesen, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésének vagy a betegség megelőzésének érdekében a hölgyek is ihatnak naponta 2-3 csésze csalánteát!

Az ekcémára hajlamosaknak is előnyös lehet a csalán - szintén gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően -, mert javíthatja a bőr állapotát, a viszketést, a kipirosodást, a kiszáradást és az azzal összefüggő fájdalmakat. A növény emellett méregtelenítő is, vagyis segíthet eltávolítani a szervezetből azokat a toxinokat, melyek fokozhatják a ekcéma tüneteit. Allergia vagy ekcéma esetén igyunk naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát. Külsőleges használata: a leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van, a pattanásos bőrt pedig sikerrel kezelhetjük csalánfürdővel.

Címkék:
növénytermesztés, egészséges, magyar, növény, egészséges-táplálkozás, vitamin, csalán, igénytelen, csodaszer,