Olyan drága a zöldség és a gyümölcs Olaszországban, hogy alig veszik őket

agrarszektor.hu2023. szeptember 11. 08:14

A Coldiretti gazdaszervezet az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) legfrissebb számait elemezve 2023. augusztusára gyümölcsöknél 9,4%, zöldségeknél pedig 20,2%-os drágulást állapított meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezen kívül a szervezet szerint a termelői és a fogyasztói árak közötti különbség háromszoros, azaz a gazdaság és a boltok polcai közötti úton megtriplázódik a zöldségek-gyümölcsök ára.

Mindezt úgy, hogy a termelők olyan minimumárak biztosítását kérik, amelyek az olasz törvényeknek megfelelően elegendő legalább a termelési költségei biztosítására. Olaszországban az Istat adatai szerint a teljes élelmiszer-ágazatot 9,8%-os élelmiszer-infláció sújtotta az előző 12 hónapos időszakban. Nem csoda, hogy aggasztó mértékben, 2023 első három hónapjában 8%-kal esett vissza a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ami így már a WHO által ajánlott 400 g/nap alatti szintre csökkent - írja a FruitVeB.

Címkék:
élelmiszer, gyümölcs, zöldség, zöldségtermesztés, csökkenés, zöldség-gyümölcs, olasz, árak, olaszország, gyümölcsök, zöldségek,