2020. szeptember 22. kedd Móric

Hírek - Növény

A határokon túlra is átnyúlhat a jégkármérséklő rendszer

Szóba kerülhet a hazai országos jégkármérséklő rendszer határon túli kiterjesztése. Most elsősorban Kárpátalján és Erdélyben fogalmazódtak meg ilyen igények, de a védekezés kiszélesítése a kelet-magyarországi területek nagyobb biztonsága miatt is lényeges lehet.
 
 

Az északkelet-magyarországi területeken továbbra sem lehet elkerülni a jégkatasztrófákat, ha a hazai jégkármérséklő rendszer a kárpátaljai és a partiumi erdélyi területek egy részére nem terjed ki – hangoztatta Apáti István jobbikos országgyűlési képviseli a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén. Szerinte a védekezésnek legalább 20-30 kilométerre át kellene nyúlnia a határokon, hogy a régió magyar területein a mezőgazdasági termelést nagyobb biztonsággal lehessen megóvni.

Mint ismert, a hazai talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer májustól kezdte meg országos működését. Az új rendszertől szakértők a mezőgazdasági jégkárok jelentős csökkenését várják.

Van benne logika – reagált a képviselői felvetésre Nagy István azóta kinevezett agrárminiszter. Szerinte a határokon túl is számos magyar termelő gazdálkodik és „rajtunk kívül nem lesz, aki megsegítse őket”. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig a bizottsági ülésen hozzátette, hogy a határon túli magyar gazdálkodók már kérték is a rendszer kiterjesztését. A „határon átnyúló láb” kiépítéséhez azonban – állapította meg Nagy István – szakértői és agrárkamarai egyeztetésekre lesz szükség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu