A szudánifű termesztése: a szudánifű vetése, a szudánifű vetőmag szakszerű felhasználása

A szudánifű termesztése: a szudánifű vetése, a szudánifű vetőmag szakszerű felhasználása

agrarszektor.hu
A szudánifű termesztése szudánifű mag használatával: így történik a szudánifű vetőmag szakszerű felhasználása. Aggodalomra semmi ok: a szudánifű vetése nem bonyolult munka!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szudánifű egy hasznos, ám a laikusok által kevésbé ismert mezőgazdasági haszonnövény, amely kifejezetten hatékony talajtakaró és tápláló takarmánynövény. Cikkünkben ismertetjük a szudánifű eredetét, jellemzőit és mezőgazdasági felhasználását, eláruljuk, hogyan történik a szudánifű vetése és a szudánifű gondozása, mikor és milyen módszerrel takarítsuk be, mekkora a szudánifű terméshozama, illetve hogyan alkalmazzuk a vetésforgóban.

A szudánifű jellemzői

A szudánifű egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy az aszályos években is sikeresen, jövedelmezően termeszthetjük, ugyanis a szudánifű nagyon jól tűri a szárazságot. A szudánifű egy cirokféle: vékonyszárú, jól bokrosodó kultúrnövény, amelynek felhasználása sokoldalú - a zöldtakarmánytól kezdve a szénáig gyakorlatilag bárhogy hasznosíthatjuk, talajtakarónak is megfelelő és másodvetéskén is alkalmazhatjuk. A szudánifű a trópusi szavannákról származik, eredendően Szudánból, Etiópiából hozták északra. Ma már Európától Ázsiáig a mérsékelt éghajlati övezetben is elterjedt, több fajtáját is termesztik.

A szudánifű egy nagy gyökértömegű növény, ennek köszönhetően növeli a talaj szervesanyag-tartalmát (dhurrin-termelésének köszönhetően az anyag bomlásakor hidrogén-cianid képződik). A szudánifű a napfényes, meleg (25-27°), száraz időt kedveli, emiatt a szárazabb területeknek kiváló takarónövénye.

A szudánifű hasznosítása

  • Széna

Önmagában termesztve, a szudánifű szénája közkedvelt takarmány.

  • Siló

Ha a szudánifű siló célzatú felhasználását tervezzük, vethetjük önmagában, illetve silókukoricával, borsóval keverve is. A szudánifű környezeti igényei közel állnak a kukoricáéhoz, így a két növény keveréke nagyszerű, sikeresen termeszthető takarmánykeveréket alkot.

  • Szilázs

Ha a szudánifű szilázs lesz, érdemes növelnünk a szárazanyag-tartalmát más takarmánynövények hozzáadásával.

  • Zöldtakarmány
  • Szenázs
  • Talajtakaró

A szudánifű vetése

A szudánifű vetése tavasszal, sorban a kukorica után következik, május elején. Ha silókukoricával együtt vetjük, július közepéig fejezzük be a szükséges munkálatokat. A szudánifű mag aprómagnak számít, ideális vetésmélysége 3-4 cm, az aprómorzsás magágy az ideális számára. Gabonavetőgéppel vessük: ha szénát szeretnénk belőle, akkor dupla gabonasortávra vessük (25 kg/ha vetőmagnormával, ami kb. 1.000.000 db szudánifű mag / ha), ha silónak szánjuk, akkor sima gabona sortávra (40-50 kg/ha).

Szudánifű vetésforgóban

A szudánifű után vetésforgóban a kukorica, vagy bármilyen más, tavaszi vetésű kultúrnövény következzen. Monokultúrában 2-3 évig termeszthető

A szudánifű kelése

A szudánifű keléséhez az ideális, 3-4 cm vetésmélységen 12-13 C°-szükséges, csírakorában sérülékeny, érzékeny a betegségekre.

A szudánifű művelése, gondozása

Gabona- és kukoricatermesztő mezőgazdasági gépekkel vetjük, műveljük a szudánifüvet is. Az elővetemény betakarítása után tarlóhántás és tarlóápolás következik, illetve a tavaszi szántás elmunkálás is fontos, vetés előtti feladat. Ha szükséges, simítóval érjünk el egyenletes talajfelszínt. A szudánifű érzékeny a különböző gyomnövényekre (pl. parlagfű, fenyércirok, kakaslábfű, muharfélék, csattanó maszlag, köles, aprószulák), amelyek ellen vegyszeres gyomirtással védekezünk. A szudánifű betegségekre alapvetően nem fogékony, ám csírakorában Fusarium támadhatja. Megjelenhet rajta porüszög, fedettüszög és levélcsíkosság is. Károsítói közé a talajlakó pajorok és a bagolylepke hernyója tartozik.

A szudánifű betakarítása

A szudánifű évente 2-3 alkalommal kaszálható: a szudánifű vetése és a bugahányás között átlagosan 65-70 napnyi idő telik el. Az első kaszálás július első felében, a második és a harmadik kaszálás pedig 1-1 hónappal később történjen, augusztus, illetve szeptember első felében. Bugahányáskor, amikor a legideálisabb a szudánifű kaszálása, a növény a bugával együtt elérheti a 180-200 cm-es magasságot is, ám a szudánifű betakarítása 60 cm-es növénymagasság felett már bármikor biztonságos.

A szudánifű terméshozama

A szudánifű terméshozama átlagosan 15-25 tonna/ha zöldtermés, átszámítva körülbelül 8-10 tonna/ha szárazanyagunk lesz, jól bokrosodó, vékonyszálú fajta esetén.

A szudánifű tápanyagtartalma

A szudánifű a közvetlenül a bugahányás előtt, annak kezdetén tartalmazza a legtöbb tápanyagot. A learatott zöldanyagot minimum 30%-ig fonnyasszuk a szárazanyag elérése céljából, ekkor a levelek már teljesen szárazok, ám a szárban található még egy minimális nedvességtartalom. Érdemes egy 20-25 cm magasságú tarlót hagynunk, hogy a learatott szudánifű egyenletesen száradhasson.

Szudánifű a kertben

A különböző fűfélék a kertészek számára sem idegenek: ha valami különleges, magas zöldnövényt szeretnénk ültetni házunk köré, a pampafüvek mellett a szudánifű is alkalmas erre a feladatra. A szudánifű vetése ezesetben is történjen tavasszal, ültessük el őket a kívánt, napfényes területen, alkalmanként locsoljuk, hogy szépen fejlődjön. Kerüljük az eláztatását, ugyanis a pangó vizet a legtöbb aszálykedvelő növényhez hasonlóan nem tűri.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03