2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Növény

Hihetetlen fordulat a gabonapiacon: nagyot változtak az árak az elmúlt napokban

Az elmúlt héten Európában az eladók voltak fölényben az árupiacon, a takarmánybúza ára csaknem 4%-kal csökkent öt nap alatt. Chicagóban sem volt sokkal jobb a helyzet. A búza 2,8%-kal, a kukorica pedig 1,4%-kal lett olcsóbb, a szójabab árjegyzése viszont emelkedett.
 
 

Egy tonna búza 189,37 dollárba került a múlt heti 2,8%-os lejtmenetet követően a chicagói árutőzsdén, írta meg az Agrofórum. A kukorica kisebb mínusszal, 1,4%-os lejtővel úszta meg az időszakot és 125,14 dollárra ment le a tonnánkénti kurzus. A szójabab viszont drágult és 311,86 dollár/tonnás értékre emelkedett az árjegyzés görbéje az 1,3%-os heti drágulásnak köszönhetően.

A többi agártermék ára is vegyesen alakult, a repce 1,6%-kal, a szójaolaj 4,4%-kal, a cukor pedig kiemelkedő 11%-kal százalékkal ugrott meg. A kakaó és a kávé piacán is pluszokat hozott a múlt hét, előbbi kurzusa 2,5%-kal, utóbbié pedig 1,2%-kal emelkedett. A narancslé is 1,9%-kal kúszott feljebb. Viszont meglehetősen nagy mínuszokat hozott a zab és a rizs kereskedése, előbbi 5,9%-kal, utóbbi pedig 11%-kal zuhant. A rizs ára hét éves csúcsról korrigált az elmúlt héten.

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé és az is csupán 0,3%-kal. A takarmánybúza ára továbbra is meglehetősen volatilis, azaz élénken mozog fel és lefelé is, Miután múlt héten 4,8%-kal drágult, most 3,7%-kal zuhant az elmúlt öt napban és végül 150,3 eurót kértek egy tonna takarmánybúzáért. A malmi búza megúszta kisebb mínusszal, csak 1,8%-kal csökkent a kurzus ugyanezen az időtávon és végül 195,75 euró/tonnán hagyta el parkettet az árjegyzés. A kukorica befektetői sem örülhettek, igaz itt csak 0,5%-os heti mínusz alakult ki és 165,25 euró/tonnára ment le az ár. A repce kurzusa viszont emelkedett az időszakban és a 0,3%-os plusz 367,5 euró/tonnás árat eredményezett a párizsi árutőzsdén.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu