Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: ezeket sürgősen meg kell oldani

Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: ezeket sürgősen meg kell oldani

MTI
A kormány a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban összesen 4265 milliárd forint összegű forrást tesz elérhetővé 2022 és 2027 között a gazdálkodók és a vidéki vállalkozások számára, amely háromszorosa a korábbi időszakban hozzáférhető támogatásoknak. A járvány és az elhúzódó háború is rávilágított a magyar agrárium és élelmiszerellátás biztonságának fontosságára; a nemzeti kormány politikájának köszönhetően a magyar agrárium jelentősen megerősödött és válságálló, a magyar gazdák pedig a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására - közölte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tájékoztatás szerint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke egyeztettek a magyar agrárium jövőjéről. A miniszterelnöki biztos tájékoztatta a MAGOSZ elnökét, hogy a magyar gazdák - jelenleg Magyarországon 500 ezren élnek agrárgazdaságból - a jövőben is számíthatnak Magyarország kormányának segítségére és támogatására. Ezt erősíti az az együttműködési megállapodás is, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke írt alá március 5-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a MAGOSZ vezetőivel. A kormánnyal folytatott együttműködés eredményei közül kiemelkedik az uniós agrártámogatásokhoz kapcsolódó állami hozzájárulás növelése, amely kivételesen szerencsés helyzetet teremt a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság számára - írták. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Jakab István a közlemény szerint elmondta: a nemzet sorsa függ attól, hogy az eddigi eredményeket sikerül-e a következő években is megőrizni. Fontosnak nevezte, hogy a magyar földet magyar tulajdonban kell tartani, az ország erőforrásait hatékonyan kell fölhasználni, és meg kell teremteni az élelmiszer-önrendelkezést a Kárpát-medencei gazdák összefogásával. Mindketten egyetértettek abban, hogy a következő évek legfontosabb feladatai közül kiemelkedik a vízgazdálkodási és vízhasznosítási stratégia megalkotása - mint azt a jelenlegi rendkívül aszályos időszak is mutatja -, biztosítva ezzel a szükséges forrásokat és beruházásokat. Kiemelték, hogy a koronavírus-járvány szinte még alig ért véget, az ukrajnai háború máris új válságot idézett elő, amelyet az aszályos időszak tovább nehezít. 

Éppen ezért a gazdák tudásáért, munkájáért, kitartásáért különösen hálásnak kell lennünk, hiszen ők azok, akik a magyar emberek biztonságos élelmiszerellátását napról napra biztosítják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?