Fazekas: A természetet nem szabad megerőszakolni

agrarszektor.hu
"Az uborka görbületéhez hasonló" újabb rémtörténetekről szólt a miniszter.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar mezőgazdaságnak ki kell állnia saját érdekeiért azokkal a támadásokkal szemben, amelyek különböző hazai és külföldi érdekcsoportokhoz köthetően érik időről időre - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter egy szerdai agrárfórumon, Fegyvernek-Szapárfalun.

Fazekas Sándor a hazai agráriumot ért támadásokat felidézve, az unió akácfa elleni fellépéséről azt mondta: ez "az uborka görbületéhez hasonló újabb rémtörténetnek tűnik", amellyel szemben, ha egyedül marad, a magyar kormány akkor is kiáll. Kifejtette: az akácméz a magyar méztermelés felét adja. E terméknek az akácfával együtt be kell kerülnie a hungarikumok körébe. Ennek előkészítése megkezdődött és májusra a döntés is megszülethet.

Biztosan arra kell költenünk az EU pénzét, hogy az egyik növényt kiirtsuk, helyet csinálva egy másiknak? - tette fel a kérdést a tárcavezető, aki úgy fogalmazott: "a természetet nem szabad megerőszakolni". Az akácfa 250-300 éve értéke a magyar tájnak, az erdőterületek negyedét ez a fafaj alkotja - húzta alá.

Fazekas Sándor beszélt a Négy Mancs természetvédő szervezetről is, amelyik szerinte súlyos károkat okozott a víziszárnyas-tartóknak és meghamisított képeken, felvételeken járatta le a 20.000 munkahelyet biztosító szektort. "A Gyurcsány-kormány 4 millió forinttal támogatta ezt a szervezetet" - hangsúlyozta a politikus, aki úgy vélte: "az állatvédelem tisztességes dolog, de az első az ember". Jelezte: Magyarországon más államokhoz képest példás viszonyok uralkodnak az állattartásban.

Az Ausztriával folytatott földvitára utalva arról is beszélt, hogy "az a tulajdonszerzés, amelyet az osztrákok akarnak, törvényellenes". A pénzért vett haszonélvezet, amelyre osztrák bankok adtak hitelt, bűncselekmény. Emiatt támadják nyugati szomszédaink a magyar földtörvényt és akadnak itthoni "fegyverhordozóik", akik pártjukat fogják - közölte.

A mezőgazdaság elmúlt 4 éves teljesítményéről szólva Fazekas Sándor kifejtette: az agrárium rendeltetése és kulcskérdése, hogy megélhetést tud-e nyújtani a vidéki embereknek. Annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, meg kellett teremteni a törvényi feltételeket, amelyek talán legfontosabbika, hogy alkotmányba foglalták a föld védelmét és hazánk GMO-mentességét - közölte. Emellett a hungarikum törvény a magyarság csúcsteljesítményét jelentő termékek számára biztosít védettséget - mondta a tárcavezető hozzátéve: "akkor tudunk a hamisítók ellen eljárni, ha pontosan meghatározzuk, hogy mi az, ami a miénk".

Emlékeztetett, az elmúlt évtizedekben a magyar élelmiszeripar óriási piacvesztést szenvedett el, amit a kormány egyebek mellett szemléletformáló kampányokkal és az agrártámogatások kifizetésének gyorsításával ellensúlyozott. Szavai szerint "nehéz időszak volt ez, folyamatos küzdést igényelt, de a ketyegő búzabombához hasonló értékesítési problémák nem merültek fel" az elmúlt négy évben.

A miniszter elmondta: ezen idő alatt harmincnégy százalékkal nőtt viszont az agrárium teljesítménye és 23 ezer új munkahely létesült az ágazatban, miközben 7000 támogatást igénylő gazda lépett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rendszerébe. Megduplázódott az agrárkivitel - jelentette ki a miniszter, aki szerint miután 2012-ben az ország mezőgazdasági exportja elérte a 8 milliárd eurót, sokan azt jósolták, ezt a következő évben nem tudja megismételni. A szakma azonban végül rácáfolt a kétkedőkre - fogalmazott.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: "tettünk néhány lépést a jó irányba, sokkal többet ennyi idő alatt nem lehetett volna, és kellő erőben vagyunk ahhoz, hogy visszaépítsük az elveszett kapacitásainkat".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31