Húsáfa csökkentést jelentett be Fazekas! (2.)

MTI
A fogyasztói árak nem csökkennek, de a feketézőknek odavágnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön. Az intézkedés leginkább a feketegazdaságra mérhet csapást, de csak az alapanyagpiacon, és további bonyodalmakat okozhat abban az esetben, ha az áfacsalók más húsipari termékek forgalmazására térnek át. A fogyasztói árakat a mostani adómérséklés nem csökkentheti, mert nem befolyásolja a húsipar nettó árait. Az áfaügyben korábban kiemelten kezelt baromfiszektort elfelejtette a kormány.

A miniszter elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek. A már be is terjesztett sertéspiaci adócsökkentésről az adótörvények végszavazásával együtt dönt a parlament.

A miniszter bejelentése szerint a döntéssel javulhat a termelők és a vágóhidak likviditási helyzete, így a rendkívül alacsony, 2,9 millió darabos jelenlegi sertésállomány nőhet. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a magas hazai áfa miatt eddig versenyképes sertésimport visszaszorulhat, és a különböző becslések szerint 20-40 százalékos feketegazdaság is teret veszíthet. A miniszter szerint az áfa csökkentés révén az éves költségvetési bevételkiesés mintegy 10 milliárd forint lehet, de ezt az ágazat kifehéredése részben kompenzálhatja. Az intézkedés révén ugyanakkor a fogyasztói húsárak mérhető módon, néhány százalékkal csökkenhetnek, de a konkrét hatások az adómérséklés bevezetése után lesznek majd láthatók - közölte a miniszter.

Húsipari szakértők szerint viszont az áfa lefaragása a most bejelentett módon semmilyen érdemi hatást nem gyakorolhat a bolti tényleges fogyasztói árakra, mivel a húsipar nettó beszerzési alapanyagárait nem befolyásolja. Az árak az üzletekben akkor csökkentek volna, ha a forgalmi adó mérséklése az ágazat teljes termékskálájára kiterjedt volna, mint ahogy ez a vidékfejlesztési tárca eredetileg tervezte is.

Így a mostani lépés vásárlói szempontból legfeljebb akkor hozhat ármérséklést, ha a fogyasztók a félsertéseket közvetlenül veszik meg, nem pedig az abból nyert húsokat vásárolják meg a kiskereskedelemben. Ez esetben ugyanis a félsertésekhez nem 27 százalékos, hanem 5 százalékos áfával juthatnak. Szakértők szerint ilyen összefüggésben merülhet fel a költségvetési bevételkiesés kérdése is, mivel más termékeknél a végső értékesítési fázisban áfa csökkenés nem lesz.

Húsipari szakértők a miniszteri bejelentést olyan "jó irányba tett, de kis lépésként" értékelik, amely a felvásárlásnál jelentkező kisebb áfa miatt egyszeri módon javíthatja a húsipari vállalatok cash flow-ját, és valamilyen mértékben fehérítheti a sertésszektort az élőállat- és félsertés-kereskedelemben. Egyelőre kérdéses, hogy az adócsalók áttelepólnek-e az ágazat más területeire, ahol a 27 százalékos adókulcs megmaradt. A velük - legalább részben - együttműködő sertéstermelők "piaci pozíciói" romlanak, hiszen nekik eddig a feketézők az elcsalt 27 százalékos áfa megosztásával többet tudtak fizetni a legális értékesítési csatornákhoz képest.

Mint ismert, a húspiaci áfaügy sok fordulatot vett azóta, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember elején bejelentette: a kormány januártól "tíz százalék alá" csökkenti a sertés- és a baromfihúsok forgalmi adóját. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) később úgy nyilatkozott, hogy az adót csak úgy lehet mérsékelni, ha a lépés a két ágazat teljes termékskálájára, vagyis egy vámtarifaszám alá tartozó valamennyi áruféleségére kiterjed, így magában foglalta volna a feldolgozott húsipari termékeket is. A tárca egyúttal ilyen megközelítésben legalább 25-25 milliárd forintos sertés- és baromfipiaci éves költségvetés bevételkiesést vetített előre.

A kormány az áfakérdést az adótörvények benyújtása előtti utolsó pillanatban mégis levette a napirendről, mert a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint nem látta biztosítottnak, hogy az ármérséklő hatás markánsan érvényesül a fogyasztói árakban is. Ezt követte a vidékfejlesztési miniszter mostani bejelentése, amely azonban már a korábbi tervektől eltérő intézkedést tartalmaz. Ráadásul a baromfiszektor a beígért áfa csökkentésből teljes mértékben kimaradt, más lobbizó termékpályák - így a malomipar, illetve a tej- és a zöldség-gyümölcs ágazat - pedig az áfaügy kapcsán szóba sem kerültek. Ezért e piaci szereplők - elsősorban a cél előtt "elvérzett" baromfiszektor képviselői - máris úgy fogalmaznak, hogy az áfaügyben átejtette őket a kormány.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55