Országszerte zajlik az aratás

agrarszektor.hu
Vágják a repcét és az őszi árpát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint június végéig a megye déli részén az őszi árpa termőterületének 50-60 %-án végeztek a betakarítással, a termésátlag 5-6 t/ha között mozgott. A megye többi részén 4-4,5 t/ha-os termésátlag mellett a termőterület 20-25 %-án vágták le az árpát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a múlt hónap végén lehullott 50-60 mm csapadék kedvezőtlenül hatott a termés minőségére. Az őszi árpa felvásárlási ára 46-47 ezer Ft/tonna körül alakul a megyében.

Somogyban a legtöbb területen befejeződött az őszi árpa betakarítása - közölte a NAK megyei szervezete. A termésátlagokban az árvíz, a belvíz és a szélsőséges időjárás okozta károktól, illetve a földrajzi adottságoktól függően eltérések mutatkoznak, de a várt értékektől nem maradnak el. Az árpa hektáronkénti átlaghozama 3-4,5 tonna között alakul a megyében, Balatonlelle térségében 3-4 t/ha-os, Barcs körzetében 4,8-5,2 t/ha-os termésátlagot mértek. Az őszi káposztarepce aratását a legtöbb területen a napokban kezdték, illetve kezdik meg a gazdálkodók. A búza betakarítása várhatóan a jövő héten indulhat meg Somogyban, a szakemberek 3-3,2 t/ha körüli termésátlagot várnak.

A NAK Nógrád Megyei Igazgatóságának jelentése szerint az őszi árpa aratása egy hete kezdődött meg a megyében. Az első próbavágások igazolták az utolsó becsléseket, ezek alapján a növény termésátlaga 3,7-3,8 t/ha között alakulhat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az őszi árpa termőterületének felén, közel 3 ezer hektáron fejeződtek be a betakarítási munkálatok, a termésátlag 4,7 t/ha körül mozgott. Július elejéig a repce alig 10 %-át aratták le, a hektáronkénti átlaghozam elérte a 3 tonnát - jelentette a NAK megyei igazgatósága.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?