Csányi minden agrárcégéből kivonta a szingapúri CSIM-et

Offshore vagy onshore?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden hazai agrárérdekeltségéből visszavonta Szingapúrban bejegyzett, CSIM Pte. Ltd. nevű cégét Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A CSIM Pte. helyét az utóbbi másfél évben mindenhol a Bonafarm Zrt. vette át. A Bonafarm Zrt. száz százalékban a Bonitás 2002 Zrt. érdekeltségébe tartozik, amelynek Csányi Sándor a kizárólagos tulajdonosa. A változtatásokat annak ellenére is végrehajtották, hogy a Bonitás a CSIM-ben is száz százalékos tulajdonnal bír. A Csányi-társaságokat összefogó Bonafarm-csoport szerint az események nem függnek össze azzal, hogy az új Alkotmány megtiltja a tisztázatlan offshore tulajdonú--hátterű cégek (agrár)támogatását. A ma is létező CSIM nem is offshore, hanem onshore cég, és teljesen átlátható módon működik - állítja a Bonafarm-csoport.

Az utóbbi másfél évben minden meghatározó hazai agrárgazdasági érdekeltségében megszüntette a szingapúri CSIM Pte. Ltd. tulajdoni részesedését Csányi Sándor. Teljesen egyértelmű, hogy a CSIM a leggazdagabb magyarnak tartott bakvezérhez köthető, mert - erősítette meg az agrarszektor.hu-nak a Bonafarm Csoport - a cég száz százalékban a Bonitás 2002 Zrt. tulajdonában van, amelyben viszont Csányi Sándor a kizárólagos tulajdonos.

Agrárpiaci berkekben a CSIM Pte. Ltd.-t offshore cégnek könyvelik el, ezt azonban a Bonafarm Csoport cáfolja. Tájékoztatásuk szerint a CSIM nem off-shore, hanem onshore magántőkealap, amely tevékenységének középpontjában a 2-5 éves, tehát rövidebb időtartamú - akár nemzetközi - befektetések állnak. A Bonafarm Csoport megalakulása után azonban már egy hosszú távú tulajdonosi befektetési-fejlesztési stratégia részét képezi, ezért különítették el a közelmúltban az idetartozó agrárcégeket a rövidebb távú és nem élelmiszergazdasági vagy kereskedési célú CSIM-féle befektetésektől.

A Bonafarm Csoport ma összesen tizenegy céget fog össze, amelyek közül a Bóly Zrt., a Dalmand Zrt. ,a Fiorács Kft., a Bonfarm Bábolna Takarmány Kft., a Pick Szeged Zrt., a Csányi Pincészet Zrt. és a Sole-Mizo Zrt. végez tényleges élelmiszergazdasági tevékenységet, a Bonafarm Zrt. pedig e vállalatok tulajdonosaként jelenik meg. (A csoporthoz tartozik még a szolgáltató szerepet ellátó Bólyi Agrokémiai Kft., a szegedi Humán-Komplex Kft. és a szintén szegedi Pick Szállítási Kft., amelyek ugyancsak a Bonafarm Zrt.-hez köthetők).

A Unostar Enterprises már nincs képben
A Bonitás 2002. Zrt. korábban száz százalékos tulajdonosa volt az Unostar Enterprises Ltd. nevű cégnek is, amelyet Cipruson jegyeztek be 2003-ban. E társaság - amelyet agrárpiaci szereplők offshore-jellegűnek tartanak - korábban részt vett a szegedi Sole-Mizo felvásárlásában és tulajdonosa volt a Picknek is. Az Unostarnak ugyanakkor 2009 óta már nincs kapcsolata a Bonitás 2002 Zrt-vel - közölte most a Bonafarm Csoport.

A CSIM Pte Ltd. korábban valamennyi meghatározó Bonafarmos cégben megjelent, amelyekben vagy közvetlenül, vagy közvetve volt érdekelt. A szingapúri cég közvetlen tulajdonosa volt az ácsi Fiorácsnak, a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft.-nek, a Pick Szeged Zrt.-nek, a szegedi Sole-Mizo-nak, a villányi Csányi Pincészet Zrt.--nek és magának a Bonafarm Zrt.-nek is. A Bóly Zrt.-ben ugyanakkor közvetlenül az Investgroup-Bóly Zrt. a tulajdonos, és a CSIM ez utóbbi cég tulajdonosaként szerepelt. A Dalmand Zrt. pedig közvetlenül a Dalmandinvest Zrt. érdekeltségébe tartozik, amely a Dalmandmen Kft. tulajdonában van, a CSIM-tulajdonlás pedig ez utóbbiban jelent meg.

Az utóbbi időszak változtatásai nyomán a CSIM szerepét a Bonafarm Zrt.-ben a Bonitás 2002 Zrt. vette át, a Bonafarm Zrt. pedig a többi helyen váltotta le a CSIM-et. Csányi Sándor többnyire nem jelenik meg közvetlen tulajdonosként agrárérdekeltségeiben, leszámítva a száz százalékos tulajdonában lévő Bonitás 2002 Zrt.-ét és a villányi Csányi Pincészet Zrt.-t, ahol magánszemélyként 40,79 százalékos, a Bonafarm Zrt. révén pedig 32,36 százalékos részesedéssel bír, míg a fennmaradó hányadot magyar magánszemélyek birtokolják.

A Bonafarmos tulajdonszerkezeti módosításokat érdekes megvilágításba helyezi a 2011-ben elfogadott új Alkotmány 38. cikke, amely szerint "Nemzeti vagyon átruházására vagy hasznosítására vonatkozó szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott vagy hasznosításra átengedett nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható. Az alaptörvény 39. cikke pedig előírja, hogy "A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható".

NFÜ-Bóly vita az átláthatósági nyilatkozatról
"Támogatás visszakérő" levél kiküldését helyezte kilátásba a napokban a Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a Bóly Zrt. számára, mert az NFÜ szerint a cég nem tett átláthatósági nyilatkozatot. Ilyen levelet több száz más cég is kaphat a nyilatkozatok elmaradása miatt. Az NFÜ célja, hogy - összhangban az Alkotmány rendelkezéseivel - kiszűrje a bizonytalan hátterű, offshore cégeket a támogatások nyertesei közül. Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója szerint a vállalat a nemzeti földalapkezelő szervezettől (NFA) kapott felkérést arra, hogy tegyen átláthatósági nyilatkozatot, amelynek eleget is tesz majd.

Az alkotmány megállapításaiból szakértők szerint az következik, hogy tisztázatlan tulajdonosi struktúrájú offshore cégek, illetve homályos tulajdonosi hátterű vállalkozások nem kaphatnak nemzeti agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, és nem férhetnek hozzá az állami agrárgazdasági vagyonhoz (például az állami földbérletekhez) sem. Az alaptörvény előírásai valamennyi nemzeti agrártámogatásra vonatkozhatnak, illetve érinthetik a hazai társfinanszírozással megvalósuló uniós agrárkifizetéseket is, így akár sok százmilliárd forintos összeg kiutalhatóságát befolyásolhatják.

A Bonafarmos tulajdonosi változások viszont nincsenek összefüggésben az új alkotmányos rendelkezésekkel, mivel a csoport tulajdonosi struktúrája már az átalakítás előtt is teljesen átlátható volt, és ez volt a finanszírozó bankok elvárása is - érvelnek a Bonafarmnál. Az átláthatóságot pedig az garantálta, hogy a CSIM száz százalékos tulajdonosa a Bonitás 2002. Zrt. volt, amely viszont egyértelműen Csányi Sándorhoz tartozik.

A csoport szerint offshore kategóriába egyébként is azok a vállalatok sorolhatók, amelyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet, legtöbbször kinyomozhatatlan tulajdonosi szerkezetűek, illetve a cégeket olyan országban hozták létre, ahol társasági adó egyáltalán nincs és a vállalatoknak csak nagyon alacsony, fix összegű éves adót kell fizetniük. A CSIM Pte. Ltd. ugyanakkor megalakulása óta végez valós tevékenységet átlátható tulajdonosi struktúrában. A vállalatot a helyi adóhivatal elismerte és felügyeli egy olyan országban, amely a magyarországihoz hasonló mértékű társasági adókulcsot alkalmaz - fogalmazott a Bonafarm Csoport.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?