A legnehezebb kérdés a finanszírozás - interjú Szaxon J. Attilával, az IKR Zrt. vezérigazgatójával

Agrárszektor
Drámainak látja a bankok finanszírozási hajlandóságát Szaxon J. Attila. Cége jelenlegi helyzetéről, jövőképéről illetve a magyar agrárpolitika várható alakulásáról alkotott véleményét osztotta meg velünk az IKR Zrt. vezérigazgatója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!


Szaxon J. Attila

Agrárszektor.hu: Milyen az IKR Zrt. jövőképe?

Szaxon J. Attila: Az IKR egy rendkívül jó összetételű vállalkozás, magas szakmai színvonalon forgalmazza a szántóföldi növénytermeléshez szükséges vetőmagokat, növényvédő-szereket, műtrágyákat, géprendszereket. A kereskedelmi tevékenységhez világszínvonalú szolgáltatás tartozik, a mezőgazdasági gépek szervizén és alkatrész ellátásán túl, a precíziós gazdálkodás területén nyújt nagy segítséget a termelőknek. A rendkívül pontos talaj- mintavételezési tevékenységgel kezdve precíz tápanyag gazdálkodási szaktanácsadással zárva környezetkímélő módon teszi lehetővé a gazdaságos tápanyagpótlást.

Nagy az igény a cég áruira és szolgáltatásaira, de ha figyelembe vesszük, hogy a cég megbízható és kiszámítható módon vásárolja fel a terményeket, e mellett előfinanszírozást végez, hosszú távú jövőkép bontakozik ki.



Asz.: Milyen innovációkat és szerkezeti átalakításokat terveznek?

Sz. J. A.: A cég valamennyi üzletágára szükség van, egyenként vizsgálva mindegyik eredményes. Komolyabb szerkezeti, szervezeti átalakítások, ebből adódóan, nem szükségesek, a szolgáltatási színvonal fejlesztése viszont állandó igény. Az innováció is ehhez kapcsolódik, így például a szántóföldi géprendszerek folyamatos fejlesztése- állandó téma, amit az időjárási szélsőségek is indokolnak, olyan univerzális géprendszerekre van szükség, amelyek szárazság idején is, de esős- csapadékos körülmények közt is megfelelő munkaminőséget képesek produkálni. A termesztett növények fajta kiválasztásánál, a növényvédő szerek kiválasztásánál is nagy segítséget nyújtanak a szántóföldi kísérletek, melyeknek eredményeit a különböző IKR rendezvényeken, bemutatókon, vevőtalálkozókon, Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon juttatunk el termelő partnereinkhez.

Asz.: Kívánnak-e új piacokra belépni?

Sz. J. A.: A cég tevékenységét teljes mértékben leköti a magyar piac, e mellett a szerb és román piacokon, főként a gépek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások területén fejlesztünk, ezen kívül újabb piacokra belépést egyelőre nem tervezünk.

Asz.: Milyen finanszírozási stratégiával kívánják elkerülni a korábban
fellépő nehézségeket?

Sz. J. A.: Az egyik legnehezebb kérdés a finanszírozás, 2008-ig, gyakorlatilag korlátlan banki forrásokkal rendelkeztünk, ez napjainkra drámaian megváltozott. Tragikusan alacsony a bankok finanszírozási hajlandósága, ami a jövőben még tovább romolhat a bankadó és a külföldi anyabankok viselkedése miatt. Kormányzati szerepvállalást várunk a bankok finanszírozási hajlandóságának elősegítésére, ez széles skálán történhet, de főként a garanciák növelésével. E mellett továbbra is számítunk a szállítók finanszírozására, de sajnos itt is látni kell, hogy egyre nehezebben viselkednek bankként, egyre nehezebb halasztott fizetésű konstrukciókhoz jutni.

Asz.: Hogyan látja az agrárágazat jövőjét Magyarországon?

Sz. J. A.: Magyarország jó adottságú agrárország, fontos szerepe van a világ élelmezésében. Ez a szerep csak nőni fog. Megfelelő körülményeket kell teremteni a politika és a finanszírozás oldaláról és természetesen lépést kell tartanunk a világ technológiai fejlődésével.

Asz.: Milyen agrárpolitikai irányokat látna helyesnek?

Sz. J. A.: Sokat hallom mostanában a kis és középgazdaságok referálásáról, de úgy gondolom, az igazság és a megfelelő út, valahol középen van. Nem szabad ellehetetleníteni a minőségi és mennyiségi termelés zömét adó nagy gazdaságokat, akik, mint munkáltatók egy-egy kistérségben meghatározó szerepet játszanak az ott élők biztonságát, megélhetését jelentik.

Asz.: Milyen szabályozói intézkedéseket vár?

Sz. J. A.: Az állattenyésztés és élelmiszer-feldolgozás jövedelmezőségét, biztonságát, kiszámíthatóságát javító intézkedéseket vár a szakma. El kell tüntetni a támogatási különbségeket a "régi" és az "új" tagállamok között, elősegítve a hazai versenyképességet. A multi láncokra rá kell kényszeríteni a hazai élelmiszerek nagyobb arányú forgalmazását, meg kell akadályozni az árak mindenáron történő csökkentését, jövedelmet kell hagyni a termelőnél és az élelmiszer feldolgozóknál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14