29 éves csúcson a cukor ára

agrarszektor.hu
30 éves csúcson zárt a cukor ára kedden, azonban további áremelkedésre lehet számítani, amennyiben Brazília valóban olyan gyenge évet zár, mint amit szakértők várnak - állítja keddi elemzésében a Societe Generale.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb cukorexportőre, Brazília október első felében 30 százalékkal kevesebb cukrot termelt, mint egy évvel korábban - derül ki a Cukor és Etanol Exportőrök Szövetsége, az UNICA elemzéséből.

A hír hallatán a francia bankház, a Societe Generale is emelt célárain, mely szerint akár a 32 centet is elérheti a nyerscukor fontonkénti (45,36 dekagramm) ára. A termény ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében, márciusi lejáratra 30,46 centre emelkedett, amely 1981 óta a legmagasabb jegyzés.

Indiával is számolni kell

Amennyiben az indiai kormány engedélyezi, India lehet a 2010-11-es év egyik legnagyobb cukor exportőre, de még ekkor is 4 millió tonna exportmennyiségre - jóval többre, mint amennyit szakértők jósolnak - lenne szükség ahhoz, hogy az árak ismét 25 cent alá csökkenjenek. Addig azonban további rallyra van kilátás a cukorpiacon - állítják szakértők.

Sajnos a többi termelő országban sem jobb a helyzet: múlthét hétfőn az USDA jelentette, hogy a Fülöp-szigeteken, immár második éve csökken a cukortermelés, ugyanis a cukornád ültetvények növekedése ellenére a sok eső csökkentette a növény cukortartalmát.

Dollár-hatás

Az áremelkedést magyarázza a dollár euróval szembeni gyengülése is. Ezen a héten várható az USA alapkamat-döntése, amely szakértők szerint további dollárgyengülést okozhat. Ez a külföldi cukor-vásárlók számára olcsóbbá teszi a dollárban denominált terményt, további vásárlási rohamot generálva.

Londonban a decemberi lejáratú cukor ára 1,6 százalékkal, 745,5 dollárra emelkedett tonnánként, épp hogy rekordot nem döntve az 1983-ban indult kereskedés óta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58