Érvelés a tömegélelmiszerek ellen

agrarszektor.hu
A Kaposvári Egyetemen (KE) tartott csütörtöki nemzetközi táplálkozásmarketing konferencián került szóba az úgynevezett kék óceán stratégia, mely a tömegélelmiszerek helyettesítését lesz hivatott elérni, egészséges és ritkább élelmiszerekkel. Egy somogyi cég erre reagálva már le is gyártotta első zsírszegény sajtjait - olvasható a sonline.hu-n.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szakemberek szerint a magyar emberek nagyon kevés halat esznek, ezért kedvet kellene hozzá csinálni, ezt pedig új, egyedülálló termékekkel lehet a legkönnyebben elérni. Ilyenre volt példa a süllőkocsonya, ami amellett, hogy különleges, még egészséges is.

Egyedül a németek előznek meg minket a kontinensen abban, hogy a nemzet fogyasztói mekkora százalékban ár és akció érzékenyek, nálunk ez 88%-ot jelent. A Kaposvári Egyetem Marketing és Kereskedelmi Tanszékének vezetője a lapnak emellett elmondta, hogy pont ez az a dolog, amivel szembe kell mennie a kék óceánnak, hiszen annak lényege, hogy ezzel a konvencionális felfogással szakít.

Szájról szájra terjed a mangalica- és vadhúsból készült ételek kiválósága is, hiszen ezt csak ínyencek veszik. Hasonlóképp a jó és minőségi sajtokkal. A zsírszegény sajtot kidolgozó cég ügyvezető igazgatója mesélt a lapnak arról, hogy cége és a KE 2005-ben együtt fejlesztette ki a sajtkülönlegességet.

A kormány érdekei is hasonlóak, a változatos termelés irányába szeretné terelni az agráriumot. Erre a legjobb példa, az év végén elbírálandó törvény a hungarikumokról. Erről Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának volt intézeti igazgatója elmondta, hogy a kormány jelenleg adókedvezményekben gondolkodik, ezt úgy kell érteni, hogy aki például mangalicát vagy őshonos magyar fajtákat használ a gazdálkodásban, akkor támogatásra számíthat az Európai Uniótól, illetve a normáknak is megfelelően külön támogatásban is részesülhet.

A felsőoktatásban is érzik, hogy szükség van az újdonságokra. A gödöllői Szent István Egyetem hétfőn kötött együttműködési szerződést a Debreceni Egyetemmel, illetve a Kaposvári Egyetemmel. Prof. Dr. Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem rektora elmondta, hogy egy tudományos és oktatási együttműködésről van szó, mely a nemrég megkapott kereskedelmi és marketing szakot is szolgálja. A 3 kar az oktatókat is cserélgetné, illetve a doktori képzésben is együttműködésbe kezdenének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?