A vidék számít

agrarszektor.hu
A "Fenntartás és fejlesztés" című szakmai konferencián a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti Államtitkára, Ángyán József arról beszélt, hogy a legfontosabb gondolat a biodiverzitás és a génmegőrzés a legfontosabb gondolat az új agrár- és vidékpolitikában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Januárra elkészülhet az a tervezet, mely az új agrár, vidék és környezet stratégiáját foglalja magában - mondta az államtitkár. Ettől kezdve kezdődhet meg ezen vitaanyag nemzeti szintű átgondolása, melynek két hónapon belül le kell zajlania. A kormány szeretné a kész, elfogadható, 10 évre szóló stratégiát a kormány elé terjeszteni március környékén.

A szaktárca államtitkára fontosnak tartotta, hogy természeti erőforrás-gazdálkodáson alapuló integrált program valósuljon meg, melyben a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások együttesen tudjanak esélyt nyújtani a mezőgazdaságban dolgozókkal, minél szélesebb körnek, a megélhetéshez.

Ráadásul ez a stratégia a vidék vonzerejét is növelné, segíteni megőrizni a tájak és természeti értékek fenntartását, az élhető környezet megmaradását valamint a kis településeken élők életminőségének a javításában is szerepet játszana.

Nem nagy titkot árult el Ángyán József, mikor kitért arra, hogy az új kormányzat a kis- és közepes családi vállalkozásoknak a fejlődéshez és fejlesztéshez kíván teret szabni, mely a mezőgazdasági fejlődésben az előző kormányzat elveivel teljesen ellentétes irány.

A jelenleg 120 ezer tételről szóló hazai mezőgazdasági génállomány megőrzése alappillér az itthoni agrárágazat sikeréhez - mondta a professzor- hiszen ez csak úgy érhető el, a szektor alkalmazkodik a táj adottságaihoz, nem kerüli meg a helyi egyediségeket, és a biológiai széles lehetőségeket magába integrálja.

Ennek elősegítésére kétkoordinációs központot hozott létre a VM a génbankok állományának óvására, ezek lesznek hivatottak az állati illetve a növényi génbank-hálózat működtetésére. Az ehhez szükséges állami feladatok ellátására 400 milliót szánnak abból a 727 millióból, melyet az egész elgondolásra állítottak rendelkezésre a projekt sikeréhez - tudatja az MTI. Emellé alkalmazni kell a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal közel 20 milliárdos forrásait is a területen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?