Czerván: jövőre beindulhat a tíz évre tervezett munkahely-teremtési folyamat

agrarszektor.hu
A belvízhelyzetről, az agrárium jövő évi terveiről és a tervezett munkahelyteremtésről is nyilatkozott Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrár ügyekért felelős államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei természeti csapások nyomán előállt mezőgazdasági kár “alsó hangon is" meghaladja a százötven milliárd forintot. A belvizes területek nagysága naponta több tízezer hektárral nő, itt a mezőgazdasági munkákat nem lehetett és nem is lehet elvégezni. A kilátások pedig jövőre sem túl biztatóak; ma napi hatvan millió forintba kerül a belvíz elleni védekezés.

A mezőgazdasági kárenyhítési alapban 4,5 milliárd forint van jelenleg, a kormányzat viszont már dolgozik egy új rendszeren, egyelőre azonban még nem lehet tudni, mekkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre a károk mérséklésére.

Az államtitkár a belvízzel kapcsolatos tisztítási folyamatok évek óta tapasztalható elhanyagolását említette fontos és felszámolandó problémaként.

Jövőre 130sr milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat az agrárium a büdzsé tervezete szerint; ebben vegyesen szerepelnek uniós és hazai források. A többlet összeget elsősorban és minél nagyobb arányban munkahelyek teremtésére kívánja fordítani a kormányzat. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatainak feltételrendszerében a munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése kiemelt pontszámot ér majd.

A terület alapú támogatások esetében ugyan minimális mozgástere van a kormánynak, de bizonyos fejlesztési forrásokat célzottan juttathat el egyes mezőgazdasági ágazatokhoz. A nemzeti forrásoknál az állattenyésztés kerül majd előtérbe. A munkahely-fejlesztés elsősorban a munka intenzív ágazatoknál lehetséges: ilyen az állattenyésztés, a zöldség-gyümölcs ágazat, az erdészet és a kertészeti ágazatok.

Jövőre, ha az időjárás nem szól közbe és a piaci viszonyok is kedvezően alakulnak, néhány tízezer új munkaerő beállításával beindulhat a tíz évre tervezett munkahely-teremtési folyamat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?