Agráralkotmány születhet!

agrarszektor.hu
Ebben a félévben megkezdődik a tízéves agrár-, vidék- és környezetstratégia társadalmi vitája, majd még a nyári törvénykezési szünet előtt elkészülhet az a kerettörvény, ami egyfajta "agráralkotmány" lenne - tájékoztat az MTI a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára által a XXI. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum csütörtöki rendezvényén elmondottakról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ángyán József kifejtette: a hosszú távú, tíz évre szóló agrár-, vidék- és környezetvédelmi stratégia belső vitái már megkezdődtek a tárcánál, majd tavasszal indulhat a koncepció társadalmi vitája. A tervek szerint április végén-május elején a kormány elé kerülhet a stratégia, s remélhetőleg még a nyári törvénykezési szünet előtt elfogadja az Országgyűlés a kerettörvényt.

Az uniós elnökség fél éve alatt Magyarország erősíteni szeretné a közös európai agrárpolitikának (KAP) az agrárium és a vidék minőségi fejlesztését célzó irányát.

Ángyán József a hazai agrárium és vidék előtti feladatokról szólva elmondta: "újra kell építeni a mesterségesen megszakított kapcsolatot" a vidék és a város között. Belülről kifelé kell megszervezni az élelmiszerellátást, újra kell szervezni a piacainkat és az élelmiszerellátás rendjét.

"Első a hazai piac, ez nemzetbiztonsági kérdés", a mezőgazdaság ugyanis nemzetbiztonsági ágazat - jelentette ki a vidékfejlesztési tárca államtitkára. Úgy vélte: "nem illúzió a kert-Magyarország elképzelés", mert a Kárpát-medencében nem a monokultúrás mezőgazdaságnak van létjogosultsága, hanem a sokszínű termőhelyi lehetőségek kihasználásának. A hazai agráriumnak a kis- és közepes gazdaságokra, a családi gazdálkodásra kell épülnie - fűzte hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?