Czarnikow: ismét hiány alakulhat ki a cukorpiacon

agrarszektor.hu
Fennáll a veszélye, hogy a cukorpiacon negyedik egymást követő évben is hiány alakuljon ki - figyelmeztet jelentésében a Czarnikow - így további jelentős áringadozásokra kell számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, és egyben cukorkereskedésre szakosodott brókerháza, a brit Czarnikow legfrissebb jelentésében felülírta korábbi előrejelzését, miszerint az előző 3 év mintegy 30 millió tonnás cukorhiánya után a 2011-12-es gazdasági évben többlet alakulhat ki.

A társaság elemzője elmondta: 2010-ben az időjárási kockázatok jelentősen megnőttek - ausztrál árvíz, orosz szárazság - és várhatóan ez 2011-ben sem változik. A kereslet évi 2 százalékos emelkedése mellett, ha a kedvezőtlen időjárás miatt csak ekkora termés esik is ki, többletre már nem lehet számítani.

Sajnos egyéb tényezők figyelembe vétele miatt sem tudott a brókerház pozitívabb jövőképet festeni, ugyanis Brazília 2011-12-es cukornád termése is bizonytalan, mivel a termelők jelentős része az ajánlott öt évnél régebb óta nem képes megújítani az ültetvényét, melynek következtében csökkenthet a terméshozam.

Erre példa volt már a tavalyi év is, amikor Brazíliában - világ legnagyobb cukorexportőrének számító országban - az öregedő ültetvények terméshozama lecsökkent, és az időjárási viszontagságoknak sem állt ellen kellőképpen.

Ennek fényében a Czarnikow azt jósolja, hogy az árak idén is volatilisak maradnak, vagyis az idei év eleji stabil árak csalókák. Az év második felében ráadásul erős nyomás nehezedhet a cukorpiacra, amennyiben India fehércukor termelése nem hozza a várt szintet. India ráadásul a gazdasági év eddig eltelt részében sem exportált jelentős mennyiséget, köszönhetően az ott is csökkenő terméshozamnak.

Eközben a keresleti oldalon Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet meglehetősen szűkös készletekkel rendelkezik, így nem kizárt, hogy 2011-ben hiány alakuljon ki cukorból.

A nyerscukor ára márciusi lejáratra hétfőn erősödéssel, 33,97 centen zárt fontonként, míg Londonban a fehér cukor ára némileg csökkent, így tonnánként 811,6 dolláron zárt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?