A kkv-k növekedését támogatja az EU

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban működő mintegy 23 millió kkv a magánszektor munkavállalóinak 67%-át alkalmazza. Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (SBA) az az uniós szakpolitikai keret, amelynek célja a kkv-k megerősítése, hogy azok növekedhessenek és munkahelyeket tudjanak teremteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos kijelentette: "A kkv-k az összes vállalkozás több mint 99%-át teszik ki, és több mint 90 millió munkavállalót foglalkoztatnak Európában. Gazdaságunk motorját jelentik, amelynek erősnek, versenyképesnek és innovatívnak kell lennie. Gyors cselekvésre van szükség a tagállamok részéről annak érdekében, hogy az európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot teljes mértékben végrehajtsuk."

Sikeres SBA-kezdeményezések 2008 óta

Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag az első átfogó kkv-szakpolitikai keret az Unió és a tagállamok számára. 2008. júniusi elfogadása óta számos területen történt jelentős előrehaladás a kkv-k megerősítését célzó fellépések révén. Mintegy 100000 kkv részesült a versenyképességi és innovációs keretprogram pénzügyi eszközeiből, több mint 100 000 munkahelyet teremtve ezáltal.

Megszületett a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv is, mely kimondja, hogy a hatóságok 30 napon belül kötelesek kiegyenlíteni beszállítóikkal szembeni számláikat, így javítva a vállalkozások cash flow-ját.

A legtöbb uniós tagállamban jelentősen csökkent a vállalkozások létrehozásához szükséges idő és költség: 2010-ben egy átlagos uniós vállalkozás elindítása 7 napot vett igénybe (2007-ben 12 napot), és költsége 399 euró volt (2007-ben 485 euró). Emellett az egyszerűbb online eljárásoknak és a közös ajánlattételi lehetőségeknek köszönhetően könnyebbé vált a kkv-k részvétele a közbeszerzésben.

Jóllehet valamennyi tagállam elismerte az SBA gyors végrehajtásának fontosságát, az egyes tagállamok megközelítése és elért eredményei különbözőek. Az SBA felülvizsgálata kiemeli, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben a tagállamoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a vállalkozási kedv ösztönzése és a kkv-k támogatása érdekében.

Új lendületben az SBA

A Bizottság elkötelezett amellett, hogy továbbra is kiemelten kezelje a kkv-kat. Ennek érdekében számos kiemelt területen javasol további fellépést. Ide tartozik a beruházást és növekedést szolgáló finanszírozáshoz való jobb hozzáférés, a megerősített hitelgarancia-rendszereken keresztül a hitelgaranciákhoz való hozzáférés biztosítása a kkv-k számára; a kockázatitőke-piacokhoz való hozzáférés javítására.
Intelligens szabályozásra van szükség annak elősegítésére, hogy a kkv-k az alapvető tevékenységeikre összpontosítsanak. Ide tartozik az "egyablakos ügyintézés" kialakítása a tagállamokban az adminisztratív eljárások megkönnyítésére.

Az egységes piac teljes mértékű kihasználása érdekében a bizottság javaslatot tett a közös konszolidált társaságiadó-alapra; a határokon átnyúló adósságbehajtás megkönnyítésére; az európai szabványosítási rendszer felülvizsgálatára, hogy a szabványok kkv-barátabbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek;

Emellett szükség van a kkv-k támogatása a globalizáció és az éghajlatváltozás támasztotta kihívások kezelésében. Új stratégiát kell kidolgozni a világpiacokon versenyképes klaszterek és hálózatok számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03