Emelkedő cukorárak: az édesítők is drágulnak majd?

agrarszektor.hu
Két napon belül másodjára módosított cukorpiaci előrejelzésein a világ egyik vezető cukorpiaci intézete, 3,8 millió tonnával kevesebb termést prognosztizálva a 2010-11-es gazdasági évre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Czarnikow 3,8 millió tonnával csökkentette az idei gazdasági évre vonatkozó cukortermelési előjelezéseit, összesen mintegy 165 millió tonnás termelést jósolva, főként a brazíliai és ausztrál kedvezőtlen időjárás okozta kiesés miatt.

Ugyanakkor a fogyasztásra vonatkozóan is finomított prognózisán a szervezet, 1,2 millió tonnával csökkentve korábbi becslését, melyet a rekord magasságokba szökő árakkal magyaráz. Tovább csökkenti a cukor iránti keresletet a helyettesítő termékek, így a kukoricából készült édesítőszerek piacnyerése.

Cukor vs. kukoricaszirup

A Czarnikow statisztikái szerint Kínában és Mexikóban például egyre gyakoribb - főként az üdítőital gyártók körében - a különféle cukorhelyettesítő édesítőszerek használata.

Mindez egybecseng világ egyik legnagyobb cukorfinomítója és édesítőszer-gyártója, a brit Tate & Lyle Plc egyre emelkedő mexikói kukoricaszirup forgalmával. Bár szeptember óta a magas fruktóz tartalmú édesítőszer ára 22 százalékkal emelkedett az the International Sugar Organization adatai szerint, azonban ára még mindig 40 százalékkal alacsonyabb a cukorénál.

Az ISO várakozásai szerint a kukoricaszirup termelésében növekedés várható, köszönhetően az egyre emelkedő mexikói keresletnek, ugyanakkor az Egyesült Államokban csökkenhet az édesítő fogyasztása, főként az elhízással összefüggésbe hozott, feltételezett hatása miatt.

Jogos-e a félelem?

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup használata az 1980-as években vált általánossá az amerikai élelmiszeriparban, amikor a gyártók a cukor helyett olcsóbb édesítőszert kerestek. Ma már ezzel édesítik az élelmiszerek széles körét, az üdítőitaloktól a salátaönteten és a ketchupon át a gabonapelyhekig.

A kukoricából készülő kukoricaszirup (HFCS) 55-42 százalékban tartalmaz fruktózt, illetve glükózt, a cukornádból vagy cukorrépából előállított cukorban (szukróz) ez az arány 50-50 százalék.

Néhány évvel ezelőtt számos szaklap vitázott arról, hogy az amerikai lakosság elhízása mennyiben hozható összefüggésbe a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup fogyasztásának növekedésével.

Bár az Egyesült Államokban az összes alkalmazott édesítőanyag fele kukoricaszirup, míg a világon csak 10 százaléka, az elhízás ennek ellenére nem csak amerikai probléma. Számos kutatások azt bizonyította, hogy a szukróz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup nem különbözik lényegesen. A máj ugyan eltérőképpen dolgozza fel a két anyagot, de ez az eltérés nem olyan, hogy a kukoricaszirupból származó kalóriákat a szervezet hajlamosabb lenne zsír formájában eltárolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?