A cukorárak nőnek, a brazil cukortermelés csökken

agrarszektor.hu
Robbantak a cukorárak Londonban, megdöntve az öt hónapos rekordot, s ezzel jogos félelmet keltve a brazil cukorkivitelt illetően, ami előreláthatólag - az évtizedben először - vissza fog esni. Az olajárak emelkedése pedig csak tovább súlyosbítja a gondot. Az augusztusi fehér cukor ára egy ponton elérte a tonnánkénti 821,30 fontos árat, ami nagyon magas, (február óta a legmagasabb) érték, míg végül némi gyengülést követően 814, 80 fonton zárt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az októberi nyers cukor ára New Yorkban 6,7 százalékkal magasabban zárt, 29,52 cent/font-on.

Az emelkedésekre egy olyan szóbeszéd után került sor, miszerint az Unica, a brazil cukorgyár egy a vártnál nagyobb visszaesést fog elővetíteni a gabonaárakat illetően a kulcsfontosságú dél-középső területeken. A Czarnikow cukorpiaci kereskedő szakértő cég és a Datagro nevezetű tanácsadó cég már megtették becsléseiket. Az Unica előrejelzése szerint a dél-közép területeken a cukortermelés 34, 6 tonna lesz. Úgy tűnik, igen erős emelkedési szakaszban vagyunk, és bár korainak tűnhet a brazil termésről ilyet kijelenteni, valószínűleg biztonságosabb most zuhanó részvényekbe fektetni.

A brazil cukorárak gyors emelkedését segítette elő az is, hogy információk szivárogtak ki a piacon, ami spekulációkhoz vezetett, az Unica pedig a múlt hónapban a brazil cukorárak meglepetésszerű zuhanásáról beszélt. "Igen nehéz dolog az árral szemben úszni, amikor nem tudhatod biztosra, hogy nem a másik fél-e az, aki jobban informált nálad." - nyilatkozta egy londoni kereskedő az Agrimoney.com-nak. Az áremelkedés dacolt azzal a széles körben elfogadott nézettel, miszerint a brazil cukortermelés csökkenése már bele van kalkulálva az árakba, és ezt az év későbbi felében jelentkező termelési fölösleg, ami kb. 10 millió tonnányi, majd ellensúlyozni fogja.

Rabobank elemzők szerint a termelés visszaesése már bele volt kalkulálva az árakba, a feladat pedig hogy korrigáljuk és lejjebb vigyük az árat. A londoni székhelyű Marex szerint a közép-déli termelésre vonatkozó becslések 32, 5 millió tonnát jósolnak, ettől még nem lesz a szezon deficites.

A brókerek szerint a jó hír az, hogy egy olyan időszaknak nézünk elébe, melyben óriási termelési felesleg várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?