Fejérben lassan véget ér az aratási szezon

agrarszektor.hu
Lassan befejeződik a fejér megyei aratási szezon, a hét elejére ugyanis a területek 80 százalékáról magtárakba került a learatott termés. A gyors és eredményes aratás a meleg és száraz időnek köszönhető, így a gépek és a munkások minden nap megállás nélkül dolgozhattak - írja az mmg online.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

“Az elmúlt években folyamatosan javult a kombájnkapacitás: a gépek képesek a vetésterület 8-10 százalékát naponta learatni. Teljes ütemben csak tíz napig folyik a munka, ezt követően egyre több gazdaság jelzi, hogy befejezte az aratást “- mondta a földművelésügyi igazgató.

A repce- és magborsó aratása már körülbelül egy hete véget ért, így a 9 ezer hektáros Fejér megyei repceterületen mintegy 2,5 tonna a hektáronkénti termésátlag; a mintegy 3 ezer hektáros megyei magborsó-területen pedig átlagosan 2,2-2,3 tonna magborsó termett hektáronként. A megyében kb. 4, 6tonna a hektáronkénti termésátlag, ami nem kimagaslóan jó, a tavaszi időhöz viszonyítva viszont kedvező eredmény.

A búza minősége nagyon változó: a vízhiány miatt korán elszáradt, kényszerérett területek általában takarmány minősítésűek, s a táblákon belül nagy eltérések mutatkoznak - mutatott rá Czetnerné Kócsa Márta. Szavai szerint a gyors vizsgálatok alapján a készletek fele jó minőségű őrlési alapanyag lesz, bár a teljes minőségi vizsgálatok csak a betárolást követően a következő hetekben készülnek el. A száraz időnek köszönhetően a termés betegségektől mentes. Az értékesítési ár az utóbbi napokban stabilitást mutat, s a piacot jelenleg a kivárás jellemzi: nincs értékesítési nyomás és túlzott kereslet sem mutatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?