Tárcsás lazító

A tárcsás lazító, a tárcsás borona aprító- és keverőmunkáját ötvözi egy középmélylazító hatásával. A hagyományos forgatásos és a forgatás nélküli művelési módban is alkalmazhatóak.

A tárcsás lazító két eltérő rendeltetésű talajművelő eszköz, a tárcsás borona és a talajlazító egy berendezésben való ötvözése. Ezek az eszközök a hagyományos forgatásos művelési technológia során, de a forgatás nélküli, talajkímélő művelési módban egyaránt alkalmazhatóak. A talaj szántás nélküli alapművelésének egyik lehetséges módja a középmélylazítás, az erre alapozott talajművelés pedig lehetőséget ad az energiatakarékossági szempontok megvalósításához, különösen akkor, ha az alapműveléssel egy menetben sikerül a kiegészítő műveleteket is elvégezni.

Ezeknek a berendezéseknek a zöme a vontatott konstrukcióba tartozik, ám léteznek függesztett modellek is. Mostanra már a lazítóegységek tekintetében is többféle megoldást lehet tapasztalni a tárcsás lazítóknál: vannak olyan változatok, amelyeknél megmaradtak a merev, egyenes vagy parabola, illetve szögben megtört késszárú megoldásnál, de több olyan konstrukció is van, ami véső rendszerű lazítókések alkalmaz.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!