Brazil cukor - mégsem akkora a visszaesés

agrarszektor.hu
A rettegett visszaesés a brazil cukortermelésben úgy tűnik, mégsem lesz olyan drasztikus - állítja az Unica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brazília dél-középső részein - ami nem mellesleg a legnagyobb cukortermő terület az országban - , az idei cukortermés a várt hanyatlás ellenére július első felére elérte a 2,58 tonnát, tudósít az Unica cukoripari szervezet. Ez az adat 2,5 százalékos évenkénti emelkedést jelent, ami a június második felében tapasztalt növekedési ütemet is veri.

Mindezek ellenére ez a növekvő tendencia sem segít a tényen, miszerint a brazil cukortermelésben tíz éve nem látott visszaesés várható, ami többek közt a beruházások csökkenésének következménye az utóbbi két évben, ami miatt a friss cukornád a brazil termelőkön maradt és tönkrement.

Természetesen azért enyhít a bajokon, így a csökkenés kevesebb lesz, a múlt hónapban jósolt 15 százalékhoz képest mára már csak 11 százalékra becslik. A piac azonnali reakciója a történésekre a cukor határidős árainak csökkenése volt New Yorkban.

Sokak szerint az idei történelmi visszaesés a brazil cukorgyártásban nem csupán a kedvezőtlen időjárási körülmények hozadéka, hanem komolyabb stratégiai, vezetési problémák eredménye is. A beruházások csökkenése a cukoriparban is sarkalatos probléma, sőt, aránya évről-évre növekszik, és mára meghaladja az elfogadható mértéket.

További megoldandó gondot jelent az állandó verseny a megfelelő, elérhető közelségben levő termőföldekért a cukorgyártás terjeszkedése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58