Nő a kínai kukoricafelhasználás, így a cukorimport is

agrarszektor.hu
A kínai cukorimport körülbelül 3 millió tonnát tesz ki a 2011-12-es időszakban, és ez jóval több, mint a várt mennyiség, ami abból következik, hogy a kukoricaalapú alternatív édesítők egyre szélesebb körű elterjedése feljebb viszi a kukorica felvásárlási árát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kínában az import cukor mennyisége 2010-11-ben 2 milliót tonnára emelkedett, és ez idén várhatóan még további 50 százalékkal fog növekedni, így kétségkívül ők az édesítőszer-ipar egyik legfőbb piaca - írja a Agrimoney.com

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal Kína cukorimportját 1,85 millió tonnára becsülte, bár ez a Datagro tanácsadó központ szerint még több, kb. 2,2-2,5 millió tonna. A Czarnikow magas számai azt tükrözik, hogy Kínában növekvő igény van a cukorra attól függetlenül, hogy a termelés visszaesett a termőföldekért való csatározások és a kedvezőtlen időjárás miatt.

Míg a kukoricaalapú édesítőszerek megjelenése és elterjedése jó volt arra, hogy betöltse a cukorhiány okozta űrt, és az importadó is alacsonyabb volt rajta, a kormány kezd másképp viszonyulni ezek felhasználásához. Mivel Kína igénye a kukoricából készült termények iránt - amely hatására fokozatosan került exportőrből importőr szerepbe - növekedik, a kormány kénytelen a kukorica nem élelmiszeripari célú felhasználását szabályozni.

Az, hogy Kína kukoricabehozatalra szorul-e, igen érzékeny téma a gabonapiacon, mivel az ország a második legnagyobb kukoricafogyasztó a világon. Szakértők szerint 2011-12-re 6 százalékkal, 182,5 millió tonnára fog növekedni a kínai kukoricaimport. 

Természetesen ezek a változó importigények a kínai piacon a nemzetközi cukorpiac számára is kulcsfontosságúak, mivel ebben a szezonban már 1 millió tonnát importáltak Kínába Brazíliából.

A növekvő igény általánosságban a Közel-Kelet és Ázsia növekvő populációjának és gazdasági jólétének is köszönhető.

"Párhuzamosan az ázsiai deficit növekedésével a világpiac egyre inkább függ a brazil cukorkészletektől" - teszi hozzá a Czarnikow.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?