Rátaláltak az első GMO-s kukoricabogárra

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban megjelent az első olyan kukoricabogár, mely károsodás nélkül képes megenni a GMO-s kukoricát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "szuperbogarat" Iowában, az USA legnagyobb kukoricatermő vidékén vették észre, itt található a legtöbb Monsanto-féle GMO kukoricatábla. Az úgynevezett kukoricaövben (Corn Belt) egy amerikai kutató négy táblában is megtalálta az ellenálló bogarakat, s ez némileg összeütközésbe kerül azzal a ténnyel, hogy a Monsato 2003-ban már kidolgozott egy kártevőnek ellenálló génmódosított takarmánynövény-magot. (A GMO kukoricába beépítették egy - a Bacillus thuringiensis nevű - baktérium néhány génjét, amelytől a növény olyan mérget termel, ami elpusztítja a kártevőt.)

Korábban a farmerek vetésforgót használtak védekezésül, szójával váltva a tengerit - így a következő évben a kártevők éhen pusztultak, mert a szóját nem eszik meg. Egy ideje a nagyobb haszon érdekében a gazdák nem alkalmazták a vetésforgót, és minden évben kukorica került a területekre, ezért volt szükség a bogarakat elpusztító GMO-s növényre.

A felfedezés azért fontos, mert Magyarország az új Alaptörvény szerint is kiáll a GMO-mentesség mellett, ez nemzetstratégiai érdek, így tud a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőreként fennmaradni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzésre adott utasítást, a Mezőgazdasági Szakigazgatáasi hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatóság szakemberei 4 szója- és 10 kukoricatételben találtak GMO-szennyeződést, ezek megsemmisítését pedig azonnal elrendelték.

A genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól. A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, a kormány és a GMO-szennyezett vetőmagok jelentős részét forgalmazó Monsanto között tárgyalások folynak a kártérítésről -  írja a hvg.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?