A magyar cukoripar az EU-s cukorkvóta ellen

agrarszektor.hu
A magyar cukoripari termelők többsége szerint kedvezőtlen hatással lenne a hazai szektorra az uniós országok termelését erősen korlátozó cukorkvóta tervezettnél korábbi - 2015-ig történő - hatályba léptetése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cukoripar szereplői körében végzett közvélemény-kutatás - és maga a kormány is - elítéli az európai uniós cukorkvóta-rendszer 2015-ös tervezetét - mondta Czerván György államtitkár.

A Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság és a termelők tiltakozását az váltotta ki, hogy Európai Bizottság tervezete szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem 2020-ig, hanem 2015-ig kerülne bevezetésre az uniós tagországok termelését maximalizáló cukoripari kvótarendszer - számol be a híradó.hu

Czerván kifejtette, az ország célja az lenne, hogy az alapvető élelmiszerekből önellátók lehessünk, viszont a jelenlegi termelési kvóta csak a belső fogyasztás egyharmadát elégíti ki, így a cukor kétharmadát importálnunk kell.

Hozzátette azonban, hogy a kvóta hirtelen eltörlése sem megoldás, hiszen a termelők nem bírnák a nemzetközi versenyt, a hazai cukorrépa-termesztési adottságok pedig nem tudnák felvenni a versenyt a német vagy francia eredményekkel.

Az EU-s szakminiszterek luxemburgi találkozóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is ellenezte a 2015-ös cukorkvóta bevezetését, és emlékeztetett mindenkit, hogy a 2006-os uniós cukorreform óta hazánkban gyakorlatilag megszűnt a cukoripar, így a legfőbb cél a további termelésbővítés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?