A mezőgazdaságban a legtöbb a munkabaleset

agrarszektor.hu
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a mezőgazdasági munkások között a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat munkabalesetek tekintetében, ennek ellenére a munkavédelmi helyzet felmérése nem könnyű, hiszen legfőképp családi gazdaságok tevékenykednek a szektorban. Az Eurostat 2007-es adatai szerint 14,6 millióan − a munkaképes népesség 6 százaléka − éltek elsősorban a mezőgazdasági tevékenységükből az EU−27-ben. Túlnyomó többségük önfoglalkoztató volt, vagy a családi gazdaságban családtagként dolgozott - számol be a szakszervezetek.hu.

Magyarországon és az EU-s tagállamokban sem terjednek ki a munkavédelmi szabályok erre a körre, a munkabalesetek bejelentési hajlandósága pedig igen alacsony. További nehézséget jelent, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódik számos egyéb oldalágazat is, mint például a növénytermesztés vagy az élelmiszeripar. Túlzottan sokrétű tehát az ellátandó feladatok és a kapcsolódó karbantartás köre: a munkagépek, szerszámok karbantartásával kezdve az utak, vízelvezetők, épületek, raktárak, silók, hígtrágya-tárolók, öntözőrendszerek és elektromos berendezéseik rendben tartásáig.

Az állandó pénzhiány miatt a gazdák sokszor maguk vállalják a javításokat, nem ritkán kellő szaktudás vagy védőfelszerelés nélkül. A munkák során gyakran vannak kémiai expozíciónak kitéve például a növényvédő szerek használata miatt, vagy az állattartás során esetenként előforduló biológiai kockázatoknak − mint a zoonózis vagy a legionellabaktérium-fertőzés − köszönhetően.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14