SAJTÓKÖZLEMÉNY: Szárazságtól szenved a Föld gabonaövezete! - állapítja meg a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Márciusban egyértelműen a kedvezőtlen időjárási hírek alakították a gabona, olajos növények nemzetközi piacát. A világ számos pontjáról - EU, Oroszország, Dél-Amerika - a nagy fagyok és a szárazság okozta gondokról érkeznek hírek. Ennek megfelelően a nagy tőzsdék jegyzései emelkedtek. Itthon egyre nagyobbak a félelmek - olvasható a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának elemzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. Gabonapiac

Világpiaci helyzet

Köszönhetően a hosszú ideje magas gabonaáraknak nőtt a gabonafélék piaca, a Nemzetközi Gabonatanács legutóbbi jelentésében 680 millió tonnára, valamint 224 millió hektárra teszi a búza 2012/2013. gazdasági évben elérhető termését, illetve vetésterületét. 

A Nemzetközi Gabonatanács februárban kiadott jelentésében 680 millió tonnára teszi a világ búzatermését a 2012/2013-as gazdasági évben. A vetésterület növekedése elsősorban az Egyesült Államokban és a fekete- tengeri országokban tapasztalható.

Ukrajnában, Oroszországban drasztikusan, akár 20 százalékkal is kisebb lehet a termés, Moszkva szerint például búzából csak 56,2 millió tonna lehet a termés! Az USA-ban viszont összesen 19,6 millió hektáron termelhetnek búzát 2012-ben, ez 6 százalékkal nagyobb az előző évi vetésterületnél.

Lassan elkezdik a kukorica vetését az északi-féltekén s a várakozásoknak megfelelően globális termőterülete 167 millió hektárra növekedhet a 2012/2013. gazdasági évben. Az USA-ban mutatkozó csökkenő készletek, az élénk export és a nagy belső kereslet tartják magasan a kukorica árát. 

Európa szerte jelentős károk keletkeztek az őszi vetésekben a rendkívüli téli fagyok következtében, ami szükségessé teszi a kukorica vetését, amely elérheti a 9 millió hektárt. Ez Ukrajnában az előző évihez képest csaknem 20 százalékos emelkedést eredményez, tehát a vetésterület 2012-ben elérheti a 4 millió hektárt.
Mindemellett jelentős áremelkedést eredményeztek a nemzetközi árupiacokon a február végi pozíciózárások is. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza és a kukorica front havi jegyzése 244, illetve 258 USD/tonnára emelkedett a 10. héten.

Hazai helyzet

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) nem volt nagy ármozgás a piacon.

A termelői árak a következőként alakultak:
• malmi búza 54-57 ezer Ft/t
• takarmánybúza 50-52 ezer Ft/t
• sörárpa 60-62 ezer Ft/t
• takarmányárpa 53-55 ezer Ft/t
• takarmánykukorica 50-52 ezer Ft/t,

Mindennek megvan az oka: a 2011-es év eleje a belvízről, második fele az aszály/szárazság szempontjából volt kiemelkedő, hiszen a megfigyelések kezdete óta a legszárazabb év volt, országos átlagban alig 400 mm csapadék hullott. Ami sajnos 2012-ben is folytatódni látszik.

Az őszi búza, őszi árpa: 2012 januárja és februárja nagyon hideg időjárást hozott, amely a hótakaró nélküli időszakban károsíthatta a nagyon gyengén fejlett növényállományokat. Azoknál az állományoknál, amelyeket fejlett állapotban ért a rendkívüli hideg, vélhetően komoly károk nem keletkeztek. Szerencsésnek mondható, hogy nem hirtelen köszöntött be a nagy hideg, illetve az ország nagy részén számottevő mennyiségű hó borította. Most márciusban viszont már a szárazság nehezíti a helyzetet: egyrészt a kultúrnövények nem fejlődnek úgy, ahogy kellene, a kijuttatott fejtrágyák hatása csapadék hiányában kevésbé érvényesül.

2. Olajosmagvak

Világpiaci helyzet

A fő olajos magvak globális termése a 2011/2012. gazdasági évben az Oil World jelentése szerint jóval elmarad a két hónappal korábban várt értékektől. A hét fő olajos mag globális termése 435,4 millió tonna lehet, míg a teljes felhasználás elérheti a 450 millió tonnát. A szójabab termése 246,5 millió tonna lehet, 20 millió tonnával takaríthatunk be kevesebbet, mint tavaly. Ezzel szemben a globális felhasználás elérheti a 260 millió tonnát, aminek következtében jelentősen süllyedhet a készletszint. Szokatlan jelenség, hogy az Egyesült Államok és a dél-amerikai országok szójababtermése egyszerre mutasson nagymértékű csökkenést. Dél-Amerikában súlyos károkat okoz a hónapok óta tartó aszály.

A repcemag a maga 59,8 millió tonnás globális termésével elmarad a korábbi évek termésszintjétől, az Európai Unió, Ukrajna, Kína, India és az USA terméskiesése következtében, melyet a kanadai és ausztráliai rekordtermés is csak részben tud ellensúlyozni. Hatalmas károkat okoztak/okozhattak Európa szerte a februári fagyok, valamint a 2011 őszén tapasztalat szárazság.

A napraforgó viszont sikeres időszakát éli, ugyanis jelentősen nőtt globális termése (39 millió tonna, 4%-os területbővülés és 11 %-os termésátlag növekedés). Ez a tendencia folytatódhat a 2012/2013-as gazdasági évben is, mivel a nagy hidegekben kipusztult repcekultúrák helyére tavasszal napraforgó is kerülhet. Egyes elemzők például Ukrajna termését 10,5 millió tonnára becsülik a termőterület bővülése miatt.

 

Hazai helyzet

Az őszi káposztarepce, valamint az őszi kalászos vetések nagyobb része száraz és rosszul előkészített talajba került, a vetések a szokotthoz képest időben elhúzódtak. Ebből következően a 272 ezer hektár elvetett őszi káposztarepcéből 47 ezer hektár ki sem kelt, valamint az ősz folyamán mintegy 20 ezer hektár kitárcsázásra is került.

A hivatalos állapotminősítés szerint a repce vetéseknek csak 19%-a kapott jó minősítést (ez tavaly 44% volt), viszont a terület 56%-a gyenge besorolású lett (2010-ben ez csak 24% volt).
Számottevő tőzsdei árváltozásról nem számolhatunk be, a napraforgó front havi jegyzése 119000 Ft/t-ra, az őszi káposztarepce 131300 Ft/t-ra emelkedett március végére.

A termelői árak a következők:
• őszi káposztarepce 127-130 ezer Ft/t
• napraforgó 117-120 ezer Ft/t

3. Cukorpiac

Világpiaci helyzet

Egyes elemzések alapján a cukor globális termelése meghaladhatja a fogyasztást a 2011/2012. gazdasági évben (október-szeptember). A többletet 5 és 8 millió tonna körülire teszik:
Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) 5,17 millió tonna,
az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) 6,5 millió tonna,
a Kingsman tanácsadó cég 8,2 millió tonna. 

Szakértői becslések szerint mindez a globális cukorárak csökkenését okozhatja, bár legutóbb a londoni árutőzsdén a fehércukor front havi jegyzése 630 és 660 dollár/tonna között alakult, míg 2012 januárjában 600-630 dollár/tonna volt. A New York-i árutőzsdén a nyerscukor határidős ára a tonnánkénti 510-540 dollárról 540-570 dollárra emelkedett.

India, Thaiföld, Oroszország, USA, EU egyaránt növeli termelését. Ugyanakkor az iráni válság elhúzódása növelheti a kőolaj árát, ami miatt ismét beindulhat a bioetanol gyártás, amihez több cukor kell, mely az étkezési piac kínálatát csökkentheti az árak ismételt emelkedése mellett.

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58