Dél-koreai cég lehet a paksi erőműbővítés beszállítója

agrarszektor.hu
A dél-koreai, állami tulajdonú Korea Electric Power Corporation (KEPCO) az előzetes elemzések alapján a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi pályázat lehetséges indulói közé tartozik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel; Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden hivatalában fogadta a cég küldöttségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar fél a cég vezérigazgatója, Kim Dzsong-kjum (Kim Joong-kyum) által vezetett küldöttségnek megerősítette: a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos tenderen bármely, nyomott vizes reaktort gyártó vállalat részt vehet majd. A leendő beruházó a nemzetközi pályázat során a technológiai szempontok és a gazdaságossági megfontolások mellett a hazai és európai nukleáris biztonsági követelmények teljesülésére is figyelemmel választ majd a lehetséges beszállítók közül - mutat rá az NFM.

A közlemény szerint a KEPCO képviselői jelezték: a megújuló energiaforrások hasznosításában is nyitottak a magyarországi fejlesztési, beruházási lehetőségek közös áttekintésére. Az NFM közleménye emlékeztet arra, hogy a dél-koreai nukleáris iparban hatalmas szaktudás, termelői kapacitás és tőke halmozódott fel az elmúlt évtizedekben. A távol-keleti állam önállóan is képes megépíteni egy atomerőművet, és beszállítóként is jelen van a világpiacon.

A minisztérium közölte azt is, hogy a két ország képviselői már az ősszel aláírhatják a magyar-dél-koreai kormányközi keretegyezményt a nukleáris energia békés célú alkalmazásában való együttműködésről. Az egyezmény alapján a kutatás-fejlesztésben, a nukleáris politikában és a humánerőforrás-fejlesztésben, képzések, tréningek szervezésében vagy a nukleáris energia elfogadottságának erősítésében indulhatnak közös projektek - teszik hozzá.

Az NFM ugyanakkor kiemeli: a tervezett megállapodás nem biztosít semmilyen előnyt egy esetleges koreai pályázó számára a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi tender elbírálása során.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?