Demonstrálnak a Gyulai Húskombinát dolgozói

agrarszektor.hu
A Gyulai Húskombinát dolgozói a munkahelyek megőrzéséért, a cég helyzetének stabilitásáért, a kollektív szerződés megkötéséért demonstrálnak kedden Nádudvaron, közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakszervezet hétfői közleménye szerint a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. cserbenhagyja a mintegy 400 munkavállalót a finanszírozó bankok közreműködésével, az illetékes tárca asszisztálásával.

A húskombinát már az év eleje óta csőd közeli helyzetben van. Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója március végén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes mérlegadatok szerint a Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárja a 2011-es gazdasági évet. A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt.

A cég napi működésével likviditási helyzetével kapcsolatban Ruck János akkor azt mondta, hogy a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport a likviditás megőrzése érdekében folyamatosan anyagi segítséget nyújt, a társaságnak így akkor nem volt közüzemi és köztartozása, a béreket rendszeresen fizette. Jelentős viszont a hitelállománya, éves szinten több százmillió forint terhet jelentenek csak a kamat- és egyéb költségek, amit a hazai élelmiszer-ágazat a jelenlegi árfolyamok és kamatterhek mellett nehezen, vagy egyáltalán nem képes kitermelni.

A vidékfejlesztési miniszter március végén Budai Gyula parlamenti államtitkárt megbízta, hogy a kormány nevében tárgyaljon a Gyulai Húskombinát vezetőivel, miután a miniszteri értekezleten a tárca vezetői áttekintették a csőd közelbe került cég helyzetét. Budai Gyula a tárgyalást lefolytatta, majd április 16-án kiadott közleményében bejelentette: kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát, és a társaság megmentésére készített tervezetet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormány elé fogja terjeszteni.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a vidékfejlesztési miniszter Lázár János akkori fideszes frakcióvezető írásbeli kérdésére adott válaszában január végén közölte: a kormány álláspontja szerint szükség esetén állami segítséggel kell konszolidálni azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, továbbá segíteni kell termelői, feldolgozói tulajdonba kerülésüket. A válasz azt is tartalmazta, hogy a támogatásért cserébe az államnak átmenetileg - a támogatás visszafizetéséig - tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya az MTI hétfői megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást a Gyulai Húskombinátról.

 

(forrás: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?