Kifizetik az elmaradt cukortámogatást

agrarszektor.hu
Saját költségvetéséből fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a 240 millió forintos elkülönített cukortámogatást, amit 2006-ban az akkori jogszabályok miatt 300 gazda nem kapott meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az akkori kormány mulasztása miatt 2006-ban 300 cukorrépa-termelő esett el a cukortámogatástól, mivel a hazai jogi környezet nem tette lehetővé a forrásokhoz való hozzájutást. A pórul járt gazdák az Európai Bírósághoz fordultak, az Uzonyi József termelő keresete miatt "Uzonyi-ügyként" elhíresült jogvitában pedig a testület 2010-ben nekik adott igazat. Uzonyi, ahogy a több más gazda is integrátor útján szállította be a megtermelt cukorrépát, emiatt azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elutasította támogatási kérelmüket. Egy akkori rendelet értelmében ugyanis csak annak járt ez a pénz, aki saját maga szállította be feldolgozásra a terményt, így nem kérhettek támogatást a szállítási joggal nem rendelkező termelők, de az integrátor sem, hiszen ő meg a szükséges SAPS jogosultságnak volt híján.

2010-es ítéletében az Európai Bíróság ítéletében a gazdáknak adott igazat, megállapították, hogy a nemzeti szabályozás nincs összhangban az uniós rendelet hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezéseivel. Az elmaradt cukortámogatást azonban mindeddig nem kapták meg a termelők, ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium mai közleménye szerint most saját forrásaiból, kamatokkal együtt fizeti ki. A pénzt minden érintett termelő megkapja függetlenül attól, hogy van-e jogerős ítélet a kezében vagy nincs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03