Ezermilliárd forintnyi zöldséget és gyümölcsöt termelhetünk

agrarszektor.hu
Stratégiai cél, hogy a magyar kertészeti ágazat évi 3,5 millió tonna - a piaci igényekhez igazodó - jó minőségű zöldség és gyümölcs előállítására legyen képes belátható időn belül - mondta Fodor Zoltán, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságának ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A testület meghallgatta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (FruitVeB) hosszú távú elképzeléseit az ágazatra vonatkozóan. Ennek kapcsán a FruitVeB ügyvezető igazgatója közölte: éves szinten a hajtatásos - azaz fólia alatti, illetve üvegházi - termesztést a jelenlegi évi 380 ezer tonnáról 600 ezer tonnára szeretnék növelni. A gyümölcstermesztést pedig 800 ezer tonnáról 1,2 millió tonnára emelnék. Így a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés a mostani évi 2,2-2,5 millió tonnáról - a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban végrehajtandó fejlesztések eredményeként - évi 3,5 millió tonna körüli mennyiségre nőhetne.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a kívánt eredmény elérése érdekében a termésátlagot a mostani hektáronkénti 18,5 tonnáról 25 tonnára kell növelni. A gyümölcstermesztésben pedig a jelenlegi hozamot hektáronként tíz tonnáról 17 tonnára szükséges emelni. Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke az MTI-nek elmondta: a zöldség-gyümölcs termelés - amely a kertészeti ágazat mintegy kétharmadát képviseli - elsődleges termelési értéke jelenleg mintegy kétszázmilliárd forint, ez áruértékben számolva hatszázmilliárd forintra rúg.

A termelés növelésével az elsődleges termelési értéket 130-140 milliárd forinttal lehetne növelni, az áruérték pedig elérné a 900-1000 milliárd forintot - vélte. Hozzátette: erre minden lehetőség megvan, mivel jelenleg a magyar zöldség- és gyümölcstermelők nem tudnak minden piaci igényt kielégíteni. A 2014-2020 között tervezett fejlesztések eredményeként mintegy százezer új munkahely jön létre a zöldség-gyümölcs ágazat területén.

Fodor Zoltán jelezte: ehhez egyebek között szükséges a kertészeti gazdaságok termelés-fejlesztésére egy elkülönített, mintegy 150 milliárd forintos forráskeret a szakértők szerint. A pályázatokat pedig egy pályázati kiírás alapján kellene meghirdetni, azon belül több célterülettel - javasolja a FruitVeB. Szeretnék elérni, hogy a fejlesztésekhez mintegy harminc százalékos mértékű fejlesztési előleg is folyósítható legyen bankgarancia mellett, ugyanakkor kötelező legyen az éves monitoring jelentés. A támogatás intenzitása - mértéke - pedig legalább ötven százalék legyen. Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a reális és mértéktartó tervezés fontosságára hívta fel az albizottsági ülésen jelenlévők figyelmét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?