Befellegzett a Gyulainak is

agrarszektor.hu
A múlt heti kisebb leépítés után újabb 300 embert küldenek el a megmaradt 360 fős állományból. A jelek szerint hiába kapták meg a kiemelt stratégiai jelentőségű státuszt a közelmúltban bajba került húsüzemek, a termelést és a munkahelyeket nem sikerült megmenteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megmaradó munkaerő feladata csupán az állapotmegőrzés és a karbantartás lesz a felszámolási eljárás végéig, a termeléshez ez nem lesz elegendő. A csoportos létszámleépítés mögött a húsüzem tartalékainak végső kimerülése húzódik meg. Máté Istvánné, a felszámolást végző Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízott felszámolója indoklása szerint irreális ennyi embert foglalkoztatni, miközben a termelés folytatására középtávon nincs esély.

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere úgy érzékeli, hogy bár az önkormányzat annak ellenére követett el mindent a termelés folytatódása érdekében, hogy nem rendelkezik tulajdonrésszel az üzemben, sem helyi sem országos értelemben nem tapasztalnak érdemi elmozdulást az ügyben. Az alpolgármester szerint a felszámolótól is elvárható lenne a termelés fenntartására és a munkahelyek védelmére tett erőfeszítés, az azonnali leépítés és bezárás elfogadhatatlan. "Ha egy stratégiailag kiemelt vállalatnál a felszámolás két hónapon belül a termelés azonnali befejezését és a dolgozók csoportos elbocsátását jelenti, akkor az több, mint felháborító." - nyilatkozta az MTI-nek.

A Kapuvárról érkező rossz hírek után úgy látszik a Gyulai Hús felett megkonduló vészharangok már a Húsipari Dolgozók Szakszervezeténél is utolsó csepp volt a pohárban, a szervezet a jövő hét második felére demonstrációt szervez Budapestre. A HDSZ indoklása szerint nem lehet tovább halogatni a konkrét cselekvést, a rendszerváltáskor működő 21 nagy húsipari vállalkozások száma idén Gyula és Kapuvár csődjével már pusztán ötre csökkent. Az ágazatot ellehetetlenítő tényezők között a szakszervezet közleménye a feketegazdaságot, feketeforgalmazást, az értékesítési csatornák koncentrálódását, illetve az ebből fakadó hátrányokat, az alultőkésítettséget, a hitelhez jutás nehézségeit, a fejlesztési források hiányát, a szükséges beruházások elmaradását említi, jelezve, hogy az elmúlt évtizedekben egyik problémára sem sikerült megoldást találni.

A szervezet közleményében ugyancsak értetlenségét fejezi ki mind a Kapuvári Húsipari Zrt. mind a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásának módjával. Ismert, hogy mindkét céget stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánították, éppen ezért felszámolásukat az állam végzi a Hitelintézeti Nonprofit Kft.-n keresztül. Ezzel együtt a munkahelyek és a termelés megóvásának célja legkevésbé sem látszik teljesülni, már az is felmerült, hogy jobban jártak volna az említett cégek, ha magánfelszámolás zajlana, melyben a felszámoló anyagilag is érdekelt lenne a sikeres működtetésben a felszámolás ideje alatt.

A helyzet visszásságát a szaktárca is érzékeli, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budai Gyula államtitkárt jelölte ki, haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével, mivel a minisztérium céljaival ellentétben az általa kijelölt felszámoló nem képes megóvni a húsipari munkavállalók érdekeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03