30 százalékkal nőtt tavaly a mezőgazdaság kibocsátása

agrarszektor.hu
2169 milliárd forint volt 2011-ben a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátása, ami csaknem 30 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értékeknél, továbbá a valaha számított legmagasabb szint rekordját is megdöntötte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárgazdaság múlt évi helyzetéről szóló jelentés szerint az ágazat a nemzetgazdasági GDP-ben 3,2-ről 4,6 százalékra növelte részesedését, miközben az agrár-külkereskedelmi egyenleg ugyancsak rekordszintet elérve megközelítette 2,7 milliárd eurót, a nemzetgazdasági mérlegtöbblet 39,2 százalékát tette ki. Az előállított javak ára átlagosan 17, a kibocsátás volumene 10 százalékkal nőtt, a ráfordítások árai 12,9 százalékos növekedést mutattak, így az agrárolló jelentős mértékben, mintegy 5,7 százalékkal javult.

A növényi termékek magas hozamai mellett hosszú évek után tavaly először az állati termékek kibocsátása is emelkedett. A kibocsátás értékének növekedését a növényi és az állati termékek esetében is jelentős áremelkedés erősítette. Az élelmiszeripar összes értékesítése a múlt évben 9,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ami nagyrészt a magasabb áraknak köszönhető, mivel az értékesítés volumene tavaly csak 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az értékesítés motorjaként a jelentés a kivitelt jelöli meg, amely 18,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A belföldi értékesítés viszont csak 5,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripari export volumene szintén nőtt 6,7 százalékkal. Ezzel szemben az élelmiszeripar belföldi értékesítésében 2,5 százalékos volumencsökkenés volt tapasztalható 2011-ben.

A beruházások folyó áron számolt értéke a teljes nemzetgazdaságot figyelembe véve a múlt évben kismértékben mérséklődött; a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban azonban 13, illetve 17 százalékkal emelkedett. Így összességében a nemzetgazdaság beruházásaiban a mezőgazdaság részaránya 4,7-ről, 5,6 százalékra nőtt. Az élelmiszeripar aránya pedig 2,7-ről, 3,3 százalékra emelkedett. A jelentés megjegyzi: 2011-ben a mezőgazdasági tevékenységből származó - folyó áron számított - nettó vállalkozói jövedelem 685 milliárd forint volt, ez 89 százalékkal több, mint az előző évi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?