Bolha

A bolhák okozzák a macskák, kutyák bőrbetegségeinek több mint 90%-át. De a bolhák 95%-a a lakásban él és szaporodik. A bolha a lakásban nagyon gyorsan el tud szaporodni.

A bolhák (Siphonaptera) a rovarok osztályába tartozó rend. Madarakon és emlősökön élősködő rovarok. A bolhát szokás arról elnevezni, hogy ki a gazdatest. Így ennek megfelelően létezik kutyabolha, macskabolha, emberbolha is. A legtöbb bolha rendszerint többgazdás, tehát nem csak a kedvenceinkből, hanem pl. emberből is szívesen szívnak vért. A bolha emberen nem túl gyakori, általában erős környezeti fertőzöttség szükséges ahhoz, hogy négylábú barátainkról ránk jöjjenek. A kutyabolha és a macskabolha az emberen is képes vért szívni, és ezáltal különböző fertőző betegségeket terjesztenek. Nyáluk allergiás reakciót válthat ki.

A bolhák előfordulása

A bolha a meleg, nedves környezetet kedveli, és kerüli a direkt fényt, hogy megvédje magát a kiszáradástól. A bolhák állandó problémát jelenthetnek az állatok számára. A fertőzött állatokról a bolhák átkerülnek kedvenceink kosarába, illetve mindenhová, ahol szívesen időznek: a szőnyegekre és bútorokra. Komoly bolhafertőzöttség esetén ezért ezeken a területeken rendszeresen kell környezet kezelésére alkalmas inszekticid készítményt alkalmaznunk és a rendszeres porszívózás is kötelező. Kedvenceink bőrbetegségeinek több mint 90%-át a bolhák okozzák. Ezen felül a bolhák a kutya galandférgének a közti-gazdái, ami humán-egészségügyi jelentőséggel is bír.

A bolhák megjelenése

A bolha apró termetű, feketés-sötétbarnás élősködő, amely háziállataink vagy a mi vérünkből táplálkozik. Házikedvenceink szőrébe bújva élik egy életperiódusukat, és gyors mozgásra képesek nagy ugrólábukkal. A bolhacsípés kutyán a has és a fartő tájékán a leggyakoribb. A gazdi legtöbbször nem is magával a bolhával találkozik, hanem a bundában hátrahagyott sötét törmelék darabokkal. Ez nem más, mint a bolhaürülék, emésztett vérrel. A bolha szaporodása miatt szív vért, de nem itt éli főként az életét. A bolhák 95%-a a lakásban, pl. a szőnyegben, takaróban, parketta repedésekben, a négylábú kedvencünk házában, gyerekülésben stb. él és szaporodik.

A bolhák táplálkozása

A kifejlett állatok vérrel táplálkoznak. A lárvák nem szívnak vért, hanem a gazdaállat fészkében, odújában élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak. Több fajnál is ismert, hogy a szaporodási időszakban a kifejlett bolhák rendkívüli vérmennyiséget szívnak, és emésztetlen, alvadt vért ürítenek, a lárvák ezt fogyasztják. A bolhafajok egy része csak vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot, és gyakran annak fészkében, odújában élnek.

A bolhák szaporodása

A bolha a lakásban ideális körülményekre talál, pl. bolyhos szőnyegre, a táplálkozásához szükséges emberre vagy kutyára, itt nagyon gyorsan el tud szaporodni. Egyetlen nőstény bolha akár- petét tud lerakni a gazdaállatra, és onnan néhány óra elteltével a bolha pete a környezetbe kerül. A nőstények elsősorban a gazdaállat fészkében, odújában (olykor lakásban, a padló repedéseibe, porba vagy szemétbe) rakják le petéiket. A gazdaállatok testére rakott peték is rövid időn belül ide hullanak. A peték tojás alakúak, szürkésfehérek, kb. 0,5 mm nagyságúak. A lárvák 2-12 nap múlva kelnek ki, 9-15 nap alatt, két vedlés után kokont szőnek maguk köré és bábozódnak. A bábállapot mintegy 4-14 napig, de olykor akár több hónapig is tarthat. Három-négy évig is életben maradhatnak, jól bírják az éhezést, bár ha tehetik, naponta szívnak vért.

A bolhairtás házilag

A bolhairtás lakásban egy összetett és nehéz feladat, mert egyszerre kell alaposan kezelni az állatot és a környezetet a bolhák és petéik ellen. Együtt tartott vagy kijárós állatok szinte biztosan „átadják” egymásnak a bolhákat. Nagyon lényeges, hogy minden állatunk egy időben részesüljön a bolhák elleni kezelés folyamatában. A nem megfelelő kezelés miatt a bolhaállomány folyamatosan újjáéledhet. Ezért nagyon oda kell figyelni a bolhairtó termékek hatóidejére. Ha egy-két héttel tovább marad az állaton a nyakörv, vagy nem cseppent idejében a spot on-ból a gazdi, akkor hiába várja a bolhamentességet.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon