Megszületett a Gyulai Húskombinát utódja

agrarszektor.hu
Gyulahús Kft. néven alapította meg önálló húsipari cégét a gyulai önkormányzat. A cégalapításról szóló előterjesztést a képviselő-testület a szerdai rendkívüli közgyűlésen, zárt ülésen fogadta el - jelentette be sajtótájékoztatón Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Görgényi Ernő elmondta: a társaság tulajdonosa száz százalékban az önkormányzat, a jegyzett tőke kétmillió forint. Hozzátette: a társaság kettős ügyvezetéssel dolgozik majd. A cég működtetéséért felelős vezető Daka Zsolt, a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát Zrt. műszaki igazgatója, a másik ügyvezető Dékány Ferenc, aki a húskombinát gyártási igazgatója volt a privatizáció előtt, majd a Csabahús Kft. ügyvezetőjeként a békéscsabai kolbász gyártását keltette életre a kilencvenes években.

Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta: a cég vezetése rövid időn belül elkészíti a termelés beindításához szükséges üzleti tervet. Az önkormányzat ennek alapján, várhatóan mintegy hétszázmillió forint tőkeemelést hajt végre, és ebből az összegből biztosítja a gyártáshoz szükséges pénzt. A dolgozókat a termelés felfutásának függvényében veszik majd át a felszámolás alatt álló húskombináttól.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője kijelentette: mielőbb meg kell szervezni a termelést, mert a gyulai termékeknek folyamatosan ott kell lenniük az üzletekben, a piacok és a vásárlók bizalmának megőrzése érdekében. A Gyulahús Kft. a piacon jól ismert gyulai termékek teljes skáláját gyártja majd. A kolbászféleségek érési ideje hosszú, az egyéb húskészítmények értékesítéséből viszont már rövid idő alatt bevételhez juthat a cég - tette hozzá az ügyvezető.

Hétfőn a városi képviselő-testület és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően jelentette be Görgényi Ernő polgármester, hogy az önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére. A polgármester hozzátette, a város 1,8 milliárd forintot kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár akkor azt mondta, hogy a kormány forrást biztosított a stratégiailag kiemelt gyulai húsipar részére a munkahelyek megőrzése és a működés fenntartása érdekében. Hozzátette, hogy az önkormányzaton keresztül az államnak jelentős befolyása lesz a jövőben a nagy múltú gyulai húsipari cégre. "Az állam jó tulajdonos, és ahol lehetséges, ott növelni kell szerepvállalását" - hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?